Külföld

„A Balkán az olcsó energia kapuja Európa számára”

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzéssel jelentkezett Tiranából, az EU–Nyugat-Balkán-csúcsról.

„A Balkán az olcsó energia kapuja Európa számára”
Orbán Viktor Tiranából jelentkezett be Facebook-oldalán
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök bejegyzésében úgy fogalmazott, a Balkán az olcsó energia kapuja Európa számára. Ha ki akarunk mászni az európai energiaválságból, minél hamarabb fel kell vegyük a Nyugat-Balkán országait az Európai Unióba.

Objektum doboz

Orbán Viktor egy videót is posztolt közösségi oldalán. „EU-Nyugat-Balkán csúcs. Ha jól csináljuk, a Balkán lesz az olcsó energia kapuja Európa számára” – írta a miniszterelnök. 

Objektum doboz

Kormányfők: az Európai Unió és a Nyugat-Balkán közös felelőssége a migráció kezelése

A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.

Hangsúlyozták, hogy kitartó és tovább bővített erőfeszítéseket kell tenni a nyugat-balkáni útvonalon idén ismét megerősödött illegális bevándorlás elleni fellépésben, valamint az embercsempészet elleni harcban.

Az EU továbbra is elkötelezett abban, hogy politikailag és pénzügyi téren is támogassa a térséget e küzdelemben - áll a nyilatkozatban.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink