Belföld

Soltész: A cél, hogy unokáink, dédunokáink is vállalják nemzetiségi hovatartozásukat

Ha egy közösség felismeri a bajok forrását, és a megoldás felé mozdul el, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból, a nehézségeket összefogással győzve le – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Veszprémben.

Soltész: A cél, hogy unokáink, dédunokáink is vállalják nemzetiségi hovatartozásukat
Soltész Miklós
Fotó: MH

Soltész Miklós a veszprémi Német Ház megújulása alkalmából tartott ünnepségen kiemelte: az a cél, hogy unokáink, dédunokáink is vállalják nemzetiségi hovatartozásukat, így maradhatnak meg a nemzetiségek, ez pedig csak összefogással lehetséges.

A nemzetiségek életében nagy jelentősége van a parlamenti, a szószólói, az országos, a megyei, a települési jelenlétnek – húzta alá.

Nagy eredménynek nevezte, hogy az elmúlt tíz esztendőben közel tízszeresére nőtt a német nemzetiségi óvodák és iskolák száma Magyarországon.

Emlékeztetett: a kommunizmus időszakában nehézségek sújtották a német közösségeket; beszélni csak titokban mertek, nem vállalhatták nyíltan hovatartozásukat.

Az utóbbi években, főként az elmúlt egy évtizedben jelentősen változott a közfelfogás, mostanra már érdemes megmaradni német nemzetiségűnek - húzta alá Soltész Miklós.

Kapcsolódó írásaink