Belföld

A Svábhegyen folytatódik a sétasorozat

November 27-én folytatódik az ingyenes sétasorozat Hild József építészeti öröksége nyomán, ezúttal a Svábhegyen. A három alkalomból álló program során a résztvevők felfedezik Hild József polgári és középületeit, képet kapva egyúttal e politikailag, gazdaságilag és művészetileg is fellendülő időszak történéseiről és hangulatáról.

A Svábhegyen folytatódik a sétasorozat
Plakát is invitál a svábhegyi sétára
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

Hildet a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakjaként tartjuk számon, aki a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott, de közismertek svábhegyi épületei is, ezért a második alkalommal, november 27-én a program itt tekinti át a Hild-értékeket. A séta a Városkút-forrás 18. századi forrásépületétől indul, az érdeklődők megnézik kívülről a 19. század közepi Lívia-villát és szó lesz a Béla király úton jóval odébb álló Fácános vendégházról (61. sz.) is. Többek közt kiderül, hol töltötte Erkel Ferenc utolsó nyarait, és hol pihent Radnóti Miklós a Tündérlakként becézett házban feleségével.

A svábhegyi ötállomásos séta két kilométer hosszú, és a Jókai-kertnél zárul. Az író 1853-ban vette meg azt a telket, amelyből kis paradicsomkertet varázsolt. Jókai Mór írásaiból szemezgetve a sétán résztvevők előtt kirajzolódik a reformkor vidéki képe és szó esik még a szőlőművelésről, illetve a kertgazdálkodásról is.

A november 27-i vezetett séta találkozási pontja 11 órakor a Városkút nevű buszmegálló melletti kis parkos terület.

Kapcsolódó írásaink