Belföld

Aki lemaradt, mehet a jegyzőhöz

Lezárult a 2022. évi népszámlálás második, számlálóbiztosi szakasza. A dolgozók az elmúlt egy hónapban több mint kétmillió személyi ívet rögzítettek és ötmillió címet ellenőriztek. Azok, akik eddig nem tettek eleget adatszolgáltatási  kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a papírokat.

Aki lemaradt, mehet a jegyzőhöz
Az ívek on-line módon is kitölthetőek (Képünk illusztráció.)
Fotó: Purger Tamás / MH

November 20-án lezárult a 2022-es cenzus számlálóbiztosi szakasza. A mintegy huszonháromezer alkalmazott országszerte ötmillió címet ellenőrzött, ezen belül 4,6 millió lakást és négyszázezer egyéb helyszínt, például nyaralót, üres telket, valamint különféle intézmények helyszínét. A dolgozók 2,2 millió személyi ívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével. Az internetes szakaszban rögzített hétmillióval együtt már 9,2 millió egyéni kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe.

Büszkék vagyunk arra a szakszerű és elhivatott munkára, amelyet a számlálóbiztosok az elmúlt egy hónapban végeztek – mondta a hírrel kapcsolatban Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási projektvezetője. Hozzátette, hálásak a háztartások együttműködéséért is. A visszajelzések alapján a többség megértő volt a cenzussal, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a biztosokat munkájuk elvégzésében.

A válaszadás a törvény értelmében kötelező. Azok, akik korábban, az online adatszolgáltatási időszakban kimaradtak, és a számlálóbiztosoknak sem sikerült elérniük őket, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a kérdőívet.

A jegyzők jelölik ki, hogy a polgármesteri és/vagy közös önkormányzati hivatalban mikor és hol tudnak jelentkezni az adatszolgáltatók. A pótösszeírás során az íveket a biztosok töltik ki az adatszolgáltatók válaszai alapján. Aki megtagadja a részvételt, közigazgatási eljárás keretében akár kétszázezer forint pénzbírsággal is sújtható.

Kapcsolódó írásaink