Belföld

Hazaváró Iroda és speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra számára

Speciális ösztöndíjprogram indul, támogatandó a diaszpóra fiataljainak magyarországi felsőoktatási tanulmányait. Semjén Zsolt a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén egyebek mellett arról beszélt, a szerdai kormányülésen született döntés a Welcome Office (Hazaváró Iroda) létrehozásáról, amellyel azokat kívánják segíteni, akik úgy döntenek, véglegesen vagy átmenetileg visszatérnek.

Hazaváró Iroda és speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra számára
Semjén Zsolt: Nemzetpolitikánk nem esetleges, nem pillanatnyi szempontokat követ
Fotó: MH

A magyar kormány nemzetpolitikája nem esetleges, nem pillanatnyi szempontokat követ, hanem filozófiailag átgondolt – hangsúlyozta csütörtökön Semjén Zsolt Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott,

az állam értelme és célja a nemzet fennmaradása és az emberek életminőségének javítása,

és az egyetemes magyarság szegényebbé válna, ha eltűnne az integráns részét képező diaszpóra.

Kitért arra is, hogy külhoni honfitársaink sokáig egyfajta mellőzöttségben léteztek, a szocializmus idején pedig kifejezetten ellenségnek tekintették az emigrációban élőket.

Beszámolt arról is, hogy mintegy kétszázharmincezer dokumentumot hoztak haza a Mikes Kelemen-programon keresztül. A legfontosabbak a nemzeti levéltárba kerülnek, a fennmaradók közül kárpátaljai és más külhoni magyar iskolákba szállítanak könyveket. Emlékeztetett, számos országban jöttek létre magyar házak, segítséget nyújtottak a külhoni területeken templomok építéséhez, rekonstrukciójához, támogatják a hitéletet. Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy minden olyan támogatást, ami nem kötődik szorosan egy területhez, kiterjesztik minden magyar állampolgárra, bárhol él.

Eddig több mint 1,150 millióan váltak – teljes szavazati joggal – a magyar állampolgárság által nemzettársunkból honfitársunkká 

– hangoztatta Semjén Zsolt. Emlékeztetett, a tavaszi referendumon háromszázhúszezer külhoni voks érkezett, ötvenezerrel több, mint 2018-ban.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a világ harminc országából érkeztek vendégek a tanács csütörtöki ülésére, hatvan szervezet pedig a virtuális térben követte az eseményt. Kitért arra, hogy folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra szervezeteivel.

A diaszpórapályázatot 2021-től a Nemzeti Újrakezdés Program részeként hirdetik meg. Időközben szétválasztották a támogatási célokat, külön fejezet szól a működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatásáról és külön a programok és rendezvények segítéséről. Az államtitkár közölte, a végéhez közeledik a Mikes Kelemen-program, jelenleg különös, egyedi értékeket képviselő anyagokat szállítanak haza és dolgoznak fel. Kitért arra is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban az anyaországi és külhoni adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink