Belföld

Belváros önkormányzata biztosítja az adventi vásár hátterét

Bár 2019-ben a baloldal egységes volt abban, hogy ki kell hirdetni a klímavészhelyzetet, a főváros cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a mai napig nem tudta megvalósítani, hogy a budapesti adventi vásár díszkivilágítása energiatakarékos üzemmódban működjön. Belváros önkormányzata néhány ésszerű változtatást hozott, hogy az ünnep idén is ünnep legyen.

Belváros önkormányzata biztosítja az adventi vásár hátterét
Karácsomyi fénybe öltözik majd a város, de takarékos megoldással
Fotó: MH/Papajcsik

Amint arról lapunk is hírt adott, pénteken nyílik Budapest szívében a hagyományos adventi vásár, amelyet eddig kétszer (legutóbb tavaly) választottak Európa legjobb ilyen rendezvényének. Nem csak Magyarországon vetődik fel a kérdés: a jelenlegi energiaválság idején mennyire tűnhet pazarlónak a díszkivilágítás működtetése. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez a legtöbb helyen továbbra is ragaszkodnak, és keresik az energiahatékony megoldásokat. Ez így van Budapesten is, ahol Belváros önkormányzatának fellépése segített a megoldásban.

Az önkormányzat közleményben tájékoztatott a vásár megszervezésének hátteréről. Eszerint „Belváros önkormányzata a karácsonyi díszkivilágítás megvalósításánál célként tűzte ki az energiatakarékosságot, amelyet az ünnepi fények üzemidejének csökkentésével kívánt elérni (tehát hogy ne a közvilágítással azonos, hanem rövidebb időtartamban üzemeljenek az ünnepi fények). Azonban, bár a 2019-ben klímavészhelyzetet hirdettek, és a fővárosi önkormányzat cégétől, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-től azt a visszajelzést kapták, hogy »több helyszínen a díszvilágítási kapcsolási üzemidőre való áttérés megoldható«, a legnagyobb sajnálatukra ezt mind ez idáig – a 3 éve kihirdetett klímavészhelyzet ellenére – a főváros nem valósította meg, és ennek az 1 972 000 Ft + ÁFA összegű kivitelezési költségét is Belváros önkormányzatára hárították volna. Így az V. kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. Advent első vasárnapjától vízkeresztig a Főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített teresedéseket (Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park) és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is Belváros önkormányzata volt kénytelen átvállalni. Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja. Az ünnepi látványosság által generált önkormányzati bevételek hozzájárulnak a lakosság érdekeit és a kerület fejlődését szolgáló intézkedések megvalósításához.”

A vásár a hagyományoknak megfelelően két fő helyszínen zajlik majd: a Vörösmarty tér mellett a Szent István Bazilika előtti tér ad otthont neki. Ezzel kapcsolatban így tájékozatott az önkormányzat:

„Idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen Európa legjobb karácsonyi vására címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterülethasználati hozzájárulást. Miután a főváros önkormányzatának a cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, aki szem előtt tartja Belváros önkormányzatának elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas, gondos és mindenekelőtt a lakossági igényeket szolgáló üzemeltetése és az ezzel harmonizáló közterület-használat megvalósítása mellett, valamint kellő szakmai tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik.”

Hozzáteszik: „a terek üzemeltetéséért felelősséget érző Belváros önkormányzata nem követte a főváros önkormányzatának azon gyakorlatát, amely keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek, és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85 százalék kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90 százalék kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket száz százalékban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra. Mindezek által a vásárok amellett, hogy az ünnepi hangulat átélését szolgálják, egyúttal az V. kerület fejlődéséhez, az itt élők lakókörnyezetének színvonalas üzemeltetéséhez is hozzájárulnak.”

Kapcsolódó írásaink