Belföld

Latorcai Csaba: Európa keresztény kultúrája a tét

Egyfajta „modern keresztényüldözésnek” vagyunk a tanúi

Európa vagy a szabad, a keresztény kultúrára épülő nemzetek Európája marad, vagy migránsok által elözönlött kontinens, európai egyesült államok lesz – erről beszélt Latorcai Csaba, a KDNP ügyvezető főtitkára pénteken a budapesti Fiumei úti sírkertben, ahol a párt elhunyt politikusaira emlékeztek.

Latorcai Csaba: Európa keresztény kultúrája a tét
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a KDNP pártigazgatója és Bagdy Gábor, a KDNP budapesti választmányának elnöke koszorúz Varga László egykori kereszténydemokrata politikus sírjánál a Fiumei úti sírkertben
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A politikus és Bagdy Gábor, a KDNP budapesti elnöke Barankovics István és Varga László egymás mellett álló síremlékénél Kovács K. Zoltánról és Isépy Tamásról is megemlékezett.

Latorcai Csaba kiemelte, ezek az elődök a náci és a kommunista diktatúra idején egyaránt megalkuvást nem ismerve vállalták hitbéli és politikai meggyőződésüket még akkor is, ha tudták: a legrosszabb esetben halál, jobb esetben emigráció vagy kitelepítés, üldözés, állandó megfigyelés, megfélemlítés lesz a sorsuk.

Példát mutattak és mutatnak mindannyiunk számára a szilárd hitre, tettrekészségre és bátorságra – hangsúlyozta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Hozzátette, hogy erre a bátorságra kései utódjaiknak, a kereszténydemokrata értékek szerint politizálóknak ma is szükségük van: a kereszténység ma már nem alapvető érték Európában.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: jelen állapotában a kontinens nemhogy katedrálisra, de lassan egy közepes méretű lakóházra sem hasonlít, hiszen a kelet-közép-európai és nyugat-európai fődosorbeli, magukat haladónak mondó liberális erők éppen a lelkétől, tehát a kereszténységétől igyekeznek megfosztani kontinensünket.

Egyfajta „modern keresztényüldözésnek” vagyunk a tanúi, és ha nem vigyázunk, akkor az elszenvedőivé is válhatunk – húzta alá a KDNP pártigazgatója.

Példaként hozta fel a münsteri esetet, amikor – Németországban, mint mondta, nem először és nem utoljára – a városháza épületéből eltávolították a több száz éves keresztet a világ hét legfejlettebb országának találkozóján.

Mindeközben Kölnben 35 mecset hívja minden pénteken imára a muszlim közösséget a városvezetéssel való megegyezés alapján – fűzte hozzá.

Latorcai Csaba közölte: mindaz, ami most a kontinensünkkel történik, egy tudatosan előkészített stratégia része. Ennek felismerése fontos ahhoz, hogy tudjunk védekezni ez ellen - mondta.

A tét: vagy a szabad, a keresztény kultúrára épülő nemzetek Európája maradunk, vagy a migránsok által elözönlött kontinens, az európai egyesült államok leszünk – jelentette ki.

„Az európai keresztény kultúra az emberiségnek az egyik legmagasabb teljesítménye, csodálatos mozaik, amelynek különböző, de összeillő szemei a nemzeti kultúrák. E kultúrának a magyar értékkel való gazdagítása által építjük bele a magyarságot az örök emberi értékek katedrálisába”

– idézte a magyar kereszténydemokrácia szellemi atyjának tartott Barankovics István szavait Latorcai Csaba, aki bizakodását fejezte ki, hogy a kereszténydemokrácia ismét képes lesz katedrálissá felépíteni Európát, amelynek az egyik „összeillő szeme” a magyar nemzeti kultúra.

Kapcsolódó írásaink