Belföld

A magyar–ukrán határszakasz fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett ukrán kollégájával Magyar Levente

A legfontosabb feladat Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítése

Az első magyar–ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséről, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő, infrastrukturális beruházásokról egyeztetett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel pénteken a beregsurány–asztélyi határátkelőhelyen.

A magyar–ukrán határszakasz fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett ukrán kollégájával Magyar Levente
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (k) és Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes (j) tárgyalásuk után a beregsurány-asztélyi határátkelőhelyen 2022. november 11-én. A megbeszélésen az első magyar-ukrán autópálya-kapcsolat megépítéséról, új határátkelő megnyitásáról és a határforgalmat érintő infrastrukturális beruházásokról egyeztetettek.
Fotó: MTI/KKM/Tass Blanka

A megbeszélést követően Magyar Levente újságíróknak elmondta: mindkét fél régi törekvése, hogy átjárhatóbbá tegyék a magyar–ukrán határszakaszt a személy- és az áruforgalom számára, de az utóbbi tíz évben tárgyalt számos javaslat közül nagyon keveset sikerült közösen megvalósítani.

„Azt látom, hogy ma van egy igazi, őszinte szándék az ukrán fél részéről, hogy felgyorsítsa ennek a programnak végrehajtását” – összegezte tapasztalatait az államtitkár, megjegyezve, ezt a szándékot Magyarország üdvözli, és mindenben hozzájárul az infrastrukturális beruházások megvalósításához.

A részletekről szólva Magyar Levente legfontosabb feladatnak Ukrajna és Magyarország első autópálya-kapcsolatának kiépítését nevezte. Ehhez a határ magyar oldalán néhány tíz kilométer autópályát kell megépíteni, ukrán oldalon a Beregszászt elkerülő útszakasz megvalósítása a prioritás, a beruházások finanszírozásához pedig Brüsszel segítségét kérnék a felek – tette hozzá.

Magyar Levente további közös feladatként jelölte meg egy új Tisza-híd megépítését Záhonynál, illetve a Nagyhódos és a kárpátaljai Nagypalád közötti határátkelőhely megnyitását. Előbbi beruházás tervezéséhez és megvalósításához szintén Brüsszel anyagi támogatását szeretné elérni a magyar és az ukrán fél.

Mint elmondta, a nagyhódosi, már megépített határátkelő üzembe helyezése fontos regionális és országos érdek, ebben is nagy nyitottságot mutatott az ukrán fél.

„Ha hozzá tudunk járulni az ukrán oldali munkákhoz, akkor ezt készek vagyunk megtenni” – mondta Magyar Levente.

Az államtitkár kitért arra, a megbeszéléseken érintették a vasúti gabonaszállítás kérdését, szavai szerint a nagyobb mennyiségű terményszállításhoz és annak magyar oldali fogadásához további technikai egyeztetésekre lesz szükség a felek között.

Egyértelmű magyar szándék, hogy ebben is segítsük Ukrajnát, készek vagyunk anyagi forrást is irányítani erre a területre – fogalmazott Magyar Levente.

Musztafa Najem kiemelte, hogy a találkozón a beregszászi elkerülő megépítésének, a beregsurány–asztélyi határátkelő ukrán oldali fejlesztésének, illetve a nagyhódosi határátkelő megnyitásának kérdéseit is megvitatták. Az ukrán politikus reményét fejezte ki, hogy még ebben az évben pont kerülhet az új átkelő megnyitásának ügyére.

„Elkészültek az ehhez szükséges számítások, hálás vagyok magyar partnereinknek, hogy készen állnak megfinanszírozni a nyitáshoz szükséges ukrán oldali fejlesztéseket” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Keresik a lehetőséget az asztélyi határátkelőn egy olyan „ideiglenes megoldásra”, amely segítene tehermentesíteni a többi ukrán–magyar átkelő forgalmát – közölte.

Musztafa Najem megerősítette, hogy a beruházások elkészülése ügyében az ukrán kormány a magyar féllel közösen fog fellépni az Európai Uniónál, az asztélyi határátkelőhely nagyobb felújításához szükséges finanszírozásról pedig közös beadványt juttatnak majd el Brüsszelbe.

Kapcsolódó írásaink