Belföld

Magyar Levente: Az oktatás területére is kiterjesztjük a humanitárius együttműködést

Magyarország Kárpátaljának is segítséget nyújt konkrét intézményfejlesztések formájában, több tucat oktatási intézmény kapott támogatást

Az oktatás területére is kiterjeszti az Ukrajnát segítő humanitárius tevékenységét Magyarország – mondta a közmédiának a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Kárpátalján tett csütörtöki látogatásán.

Magyar Levente: Az oktatás területére is kiterjesztjük a humanitárius együttműködést
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára (b4), Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai vezetője (b3) és Julija Hrisina ukrán parlamenti képviselő (b2) a vendégekkel a magyar állam támogatásával megvalósított, beregszászi óvoda óvóhelyén Beregszászon 2022. november 10-én
Fotó: MTI/KKM

Magyar Levente emlékeztetett, az ország a háború kitörése óta intenzív humanitárius segítséget nyújt Kárpátalja mellett azokban a nyugat-ukrajnai megyékben, amelyek a legtöbb belső menekültet fogadják. A magyar kormány elsősorban az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül folyósít komoly, milliárdos nagyságrendű támogatásokat, ennek segítségével építenek újjá Kijev környékén több, a harcokban lerombolt épületet.

Egymillió eurós fejlesztésből gyakorlatilag néhány hét alatt megépült, és hamarosan átadnak egy könnyűszerkezetes óvodaépületet Borodjanka külterületén, Bucsában pedig az iskola újjáépítések elindítása mellett egy közösségi intézmény létrehozása van előkészítés alatt – ismertette az államtitkár.

Magyar Levente hangsúlyozta, Magyarország Kárpátaljának is segítséget nyújt konkrét intézményfejlesztések formájában, több tucat oktatási intézmény kapott támogatást a szeptemberi jelenléti oktatás megkezdéshez előírt óvóhelyek kialakítására.

A körülmények miatt „tragikus kötelezettségünk”, hogy a fejlesztési pénzek kihelyezésekor ilyen jellegű előírásoknak is eleget tegyünk, hiszen ezekkel az óvintézkedésekkel a helyi gyerekek kapnak újabb esélyt a normális élethez való visszatéréshez – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormánypárti politikus kitért arra, a további infrastrukturális beruházások mellett zajlanak az egyeztetések a lerombolt kelet-ukrajnai felsőoktatási intézmények tevékenységei egy részének átmeneti magyarországi befogadásáról, illetve a Nyugat-Ukrajnába vagy Kárpátaljára áthelyezett egyetemek fenntartásához történő hozzájárulásról is.

Komoly, nemzetközi hírű egyetemek túlélése és puszta léte lett kérdés, infrastruktúrájuk romokban hever, a több ezer oktatónak és diáknak országrészeket kell átutazniuk ahhoz, hogy folytathassák munkájukat és tanulmányaikat – jegyezte meg az államtitkár.

„Ebben a tekintetben is Magyarország Ukrajna barátjaként áll rendelkezésre, és mozgósítja erőforrásait, hogy ezen a szintén stratégiai területen fenn tudjon maradni a kiváló együttműködés” – fogalmazott az államtitkár.

Magyar Levente kárpátaljai útja során megbeszélést folytatott többek között Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, megtekintette a beregszászi anyaotthont, átadta a helyi óvodát, majd látogatást tett egy Nagyszőlősön épülő menekültszállónál.

Kapcsolódó írásaink