Belföld

Folytatódik a csörte Baranyi Krisztina és Fürjes Balázs között a sajtószabadságról

Nem először szembesülünk vele, hogy a baloldal kedve szerint értelmezi a sajtószabadságot, és nem csupán azt szeretné eldönteni, kivel áll szóba. Ez kiderült csütörtökön a KeljFelJancsi című műsorban is, ahol Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára vitatkozott a témáról.

Folytatódik a csörte Baranyi Krisztina és Fürjes Balázs között a sajtószabadságról
Fürjes Balázs államtitkár és Baranyi Krisztina polgármester lényegében a sajtószabadságról vitatkozott
Fotó: Facebook

A vita előzménye, hogy Baranyi múlt pénteken élő adásban jelentette ki, hogy az egyik őt kérdező újságíró kérdéseire azért nem válaszol, mert az illető a Pesti Srácok nevű portál munkatársa, a jövőben pedig a műsorkészítőktől érdeklődni fog, hogy mely lapok újságírói akarnak kérdéseket feltenni neki.

A polgármester kijelentette: „propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak” soha nem nyilatkozik; s csodálja, hogy „ez a televízió egyáltalán beenged ide ilyen embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van, folyamatosan, mindenféle gátlás nélkül hazudoznak és csúsztatnak”. Baranyi Krisztina és Fürjes Balázs a szólásszabadság kérdéséről már kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is összecsapott, ez folytatódott csütörtök reggel.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség politikai államtitkára Baranyi eszmefuttatására reagálva a műsorban elmondta, „nekem abban van vitám polgármester asszonnyal, hogy az nagyon rossz út, ha akár bal-, akár jobboldali politikusok döntik el, hogy ki az újságíró. Jó az, hogy ez az ügy szólásszabadságról szóló vitát robbantott ki, mert ez a mindennapi diskurzusnak nem része.”

Baranyi kijelentette: nem tekinti a sajtó- és szólásszabadság részének a „közpénzen folytatott propagandát”.

Fürjes szerint a hallgatás joga megilleti a politikust, de a média osztályozása már nem fér bele: „Mi, politikusok szükségszerűen szubjektív és önkényes véleményünk alapján nem vagyunk hivatottak megítélni, ki az újságíró, és ki nem.”

Baranyi szerint ennek a vitának nem most kellett volna megtörténnie, hanem legalább öt-hat évvel korábban, azonban szerinte mindez nem a szólásszabadságról szól, hanem arról, hogy a magyar nyilvánosság az óriási fideszes médiafölénynek köszönhetően abnormális helyzetbe sodródik. „Legitimnek tekintünk közpénzen, politikai célból a lejáratásra létrehozott propagandaeszközöket, amelyek nem sajtótermékek, és nem tudunk mit tenni, mert folyamatosan pénzt kapnak, a politikusok pedig belefáradnak a perekbe” – magyarázta a baloldali polgármester, hozzátéve, az emberek igazságként kezelik ezeknek a médiumoknak a tartalmát, ha nem jutnak más tájékozódási forráshoz. 

Baranyi elmondta, a Pesti Srácoknak azért nem nyilatkozik, mert évek óta zaklatják.

Fürjes Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy sajnálatosan a közbeszédnek ez a stílus része, a szólásszabadság és sajtószabadság keretein belül van, a jó ízlésen azonban kívül, és ezen a területen rossz baloldali példákat is lehet említeni, ennek érzékeltetéseként Tóta W. Árpád írását hozta fel, aki Elvitte végre a pravoszláv ördög Wittner Máriát is címmel közölte cikkét. 

Fürjes hangsúlyozta: évek óta jól együtt tud működni Baranyival, félre tudják tenni ellentéteiket, azonban a baloldal morális felsőbbrendűséget érez, amikor osztályozza a sajtótermékeket. 

A baloldali polgármester erre válaszul elmondta, nem rekeszti ki az újságírókat, azt várja, hogy legalább a kérdésük ne legyen hazugság. Az államtitkár szerint a sajtó sokszínű, és ez így van rendjén, mert ma Magyarországon mindenki szabadon nyilvánosságra hozhat tartalmat, és szabadon hozhat létre sajtóterméket.

Kapcsolódó írásaink