Belföld

Nyitrai: A kormány minden körülmények között megvédi a nyugdíjakat

A kormány minden körülmények között arra törekszik, hogy megvédje a nyugdíjakat és megőrizze azok vásárlóértékét – mondta a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos a Magyar Nemzet online felületén kedden megjelent interjúban.

Nyitrai: A kormány minden körülmények között megvédi a nyugdíjakat
Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott
Fotó: MH

Nyitrai Zsolt azt mondta, a nyugdíjasok kiemelt partnerei és szövetségesei a kormánynak, mivel több mint kétmillióan vannak, és így egy rendkívül meghatározó társadalmi csoportot alkotnak.

A kormány már 2010 előtt „közéleti szövetséget” kötött velük, és akkor rögzítették, hogy „történjen bármi, minden körülmények között arra törekszünk, hogy megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, és megvédjük a juttatásaikat”, és „ezt a megállapodást a háborús szankciók okozta nehéz helyzet ellenére is tartjuk” – emelte ki a miniszterelnöki biztos.

Arra a kérdésre, hogy meddig tartható az inflációkövető nyugdíjemelés, azt válaszolta, bízik benne, hogy előbb vagy utóbb „megjön a világ esze”, és Európa vezetői is felismerik, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen hozott szankciók elhibázottak.

Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott, a „polgári kormányzás lelke” az, hogy a közéleti munkát a párbeszédre építik.
„Amikor kormányon vagyunk, akkor általában nemzeti konzultáción kérdezzük meg a polgárokat, de 2004-ben például nemzeti petíciót indítottunk, hogy két választás között is el tudják mondani a véleményüket az emberek” – mondta a kormánypárti politikus.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, eddig mindegyiknek volt következménye, mindegyiket követte egy kormányzati vagy országgyűlési döntés vagy szabályozás.

Arra a felvetésre, hogy újra emelkedhet a munkanélküliség Magyarországon azt mondta, egyelőre ezt még nem érzékelik, de a jelenlegi helyzetben „akár ez is benne van a pakliban”.

Ugyanakkor kormányban van annyi tapasztalat, döntésképesség és kreativitás, hogy ha növekedni kezdene a munkanélküliség, akkor is meg tudja védeni a munkahelyeket – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Kapcsolódó írásaink