Belföld

„Európa fázik, Ukrajna vérzik, Oroszország gazdagodik”

Nem véletlen, hogy a magyar kormány kezdetektől fogva békekötést szorgalmaz, mert „az értelmetlen szankciók” nem váltják be a Brüsszel által keltett reményeket – mondta a kormányszóvivő hétfőn a Bács-Kiskun megyei a Kunszentmiklóson.

„Európa fázik, Ukrajna vérzik, Oroszország gazdagodik”
Szentkirályi Alexandra
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Szentkirályi Alexandra a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjáró sorozat rendezvényén, a fórumot megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Brüsszel azt ígérte, ha a szankciók életbe lépnek, ez véget vet az ukrajnai háborúnak, és az intézkedések majd Oroszországot büntetik.

Azt is ígérte, hogy a szankciók nem terjednek ki az energiahordozókra, de végül a szankciók egyáltalán nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – mondta.     

A kormányszóvivő szerint a jelenlegi helyzetben azt látni, hogy „Európa fázik, Ukrajna vérzik, Oroszország pedig gazdagodik”. Ez az elhibázott szankciós politika következménye – tette hozzá.

Objektum doboz

Szentkirályi Alexandra kiemelte: az elhibázott szankciók valóban nagy károkat tudnak okozni, ezt az is bizonyítja, hogy a néhány nappal ezelőtt szóba került újabb szankciós csomag, a kilencedik hírére máris megugrott a földgáz ára a tőzsdén. Jól látható tehát, hogy van összefüggés a szankciók és az emelkedő árak között.     

A magyar kormány továbbra is azért fog harcolni - tette hozzá -, hogy ezek a szankciók vagy ne lépjenek életbe, vagy pedig Magyarországra nézve ne legyenek kötelező érvényűek, mert a kormányzat egyetlen olyan büntetőintézkedést sem tud elfogadni, amely a magyar embereknek hátrányt okoz vagy káros.     

Úgy folytatta: azért van jelentősége a mostani nemzeti konzultációnak, mert amikor a kormány Brüsszelben, „ellenszélben” képviseli azt a kisebbségi álláspontot, hogy szankciók helyett békére van szükség, fel tudja majd mutatni egyúttal, hogy ez nemcsak a kormány véleménye, hanem e mögött több millió magyar ember hangja is meghúzódik.

Ezért minél többen ki tudják fejezni, hogy ilyen formában ellenzik a brüsszeli szankciókat, annál inkább képviselheti ezt az álláspontot a magyar kormány is hitelesen és kellő erővel Brüsszelben - mondta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: a magyar kormány ezekben a legnehezebb hetekben és hónapokban is ott fog állni a magyar emberek mellett, segíti a családokat és a nyugdíjasokat, valamint a vállalkozásokat, amelyek megélhetést és munkát adnak a magyaroknak, illetve harcolni fog - ha kell egész Brüsszellel - a magyar érdekek érvényesítéséért.

Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Európai Uniónak két válság kellett - a pandémia és az energiaválság - ahhoz, hogy rájöjjön, mennyire ki van szolgáltatva a nagyhatalmaknak: az orosz földgáznak, a kínai gazdaságnak, a védelmi politikája az Egyesült Államoknak.     

„Beigazolódni látszik az a régi törvényszerűség is, hogy a magyaroknak igazuk lesz”, hiszen a magyar kormány már 2015-ben megmondta: az illegális migráció „rossz dolog”, és 2022 tavasz óta állítja azt is, hogy a háborús szankciók nem fognak működni - közölte a fideszes képviselő.
 

Kapcsolódó írásaink

Varga Mihály korrepetálást tart

ĀA pénzügyminiszter a Népszava újságíróinak tartott továbbképzést, miután a lap munkatársainak napok óta meggyűlik a bajuk a számtannal

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom