Belföld

Józan észre és békére van szükség

Józan észre és békére, a szankciós politikában pedig irányváltásra van szüksége Európának a kormány és a kormánypártok képviselői szerint – derült ki az Országgyűlés szerdai ülésén. A napirend előtti felszólalásokban azt is kiemelték: a baloldal nyíltan azért kampányolt Brüsszelben, hogy az ország ne kapja meg azokat a támogatásokat, amelyek járnak neki.

Józan észre és békére van szükség
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarország békét akar, minden más forgatókönyv további emberáldozatot követel Zsigó Róbert szerint. A Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában a brüsszeli szankciók káros következményeiről beszélt, s kiemelte: ehhez képest az unióban vágtat az infláció, és a kontinenst válság fenyegeti. De Magyarországot védik a hosszú távú szerződések. „Gyurcsányék árnyékkormánya a kanyarba sem lenne, ha mindez rajtuk múlna” – jelentette ki. Utalt arra is, hogy Európa szorult helyzetét próbálja mindenki kihasználni, az Egyesült Államok például a cseppfolyós gázt négyszer olyan drágán adja, mint amennyiért otthon.

Az európai gazdasági kilátások romlanak, a szankciós politikában még sincs nyoma irányváltásnak – jegyezte meg válaszul Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerinte érdemes fenntartásokkal kezelni a brüsszeli javaslatokat, például az ársapkát, amely valójában gázembargót jelent, amire válaszul Oroszország el fogja zárni a gázcsapokat, így az árak magasabbak lesznek. A közös uniós gázbeszerzésről szóló javaslatot is szóba hozta, s annak kapcsán felidézte, hogy már a vakcinabeszerzéskor bebizonyosodott: együtt drágábban szerzett be vakcinát az unió, mint más országok. Bírálta továbbá a szolidaritási mechanizmust is, aminek a következtében Magyarországtól elvennének gázt, ami szerinte nem fair. Ezért is fontos, hogy a miniszterelnök mentességet harcolt ki – hangsúlyozta, és irányváltást sürgetett a brüsszeli gazdaság- és szankciós politikában.

Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén.
Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kereszténydemokrata Juhász Hajnalka is azt emelte ki, hogy józan észre és békére van szüksége Európának, ehhez képest Brüsszel geopolitikai szerencsejátékot játszik. Napirend előtti felszólalásában ideológiavezéreltnek nevezte, hogy az unió a támogatások folyósítását a jogállamisági feltételekhez köti. Az uniós források nem méltányosságból nyújtott adományok, azok járnak a magyar embereknek – szögezte le.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára a jogállamisági aggályokról szólva válaszában azt mondta: a tizenhét korrekciós intézkedésben tett vállalások képesek orvosolni azokat, így az uniós eljárást okafogyottság miatt meg kell szüntetni. A teljesítésről november 19-ig kell beszámolnia a kormánynak – mutatott rá, és sajnálatát fejezte ki, hogy az ellenzék még a végrehajtást biztosító törvényeket is vitatta, vagyis szerinte a Magyarországgal szembeni szankciókért dolgozik. Hozzátette folyamatosak az egyeztetések Brüsszellel, mivel az unió számos olyan új követeléssel is előállt, amelyek túlmutatnak az eredeti megállapodáson.

A DK-s Oláh Lajos felszólalásában a kormányt tette felelőssé az áremelkedésekért, mire Dömötör Csaba rámutatott: a kormány fontosnak tartja a munkahelyek megvédését, továbbra is rezsitámogatást nyújt minden családnak, a baloldal ugyanakkor eltörölné azt. Hozzátette: a kormány alacsony szinten tartaná a személyi jövedelemadót, az ellenzék viszont többkulcsossá tenné azt, és nyíltan azért kampányoltak Brüsszelben, hogy az ország ne kapja meg a támogatásokat.

Lőcsei Lajos (Momentum) azzal vádolta a kormányt, hogy magára hagyja az embereket. „Az elmúlt tizenkét évben mindenki tudott egyet-kettőt-hármat előre lépni, csökkent a szegénység Magyarországon ahhoz képest, mint amikor a baloldal kormányzott” – reagált Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. 

A többi felszólaló közül Kanász-Nagy Máté (LMP) azt fejtegette, hogy szerinte a zöldmegoldások vezetnek ki a válságból, a párbeszédes Szabó Rebeka pedig azt tartotta a legfontosabbnak, hogy az államnak gondoskodnia kell a természetvédelemről.

Kapcsolódó írásaink