Belföld

Felújították a református templomot Tokajban, Gulyás Gergely is jelen volt az átadáson

Átadták a több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templomot vasárnap Tokajban. Látványosan halad a térség megújítása, történelmi rangjának és méltóságának visszaszerzése – jelentette ki a városban Gulyás Gergely.

Felújították a református templomot Tokajban, Gulyás Gergely is jelen volt az átadáson
Posta György polgármester, Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz–KDNP), Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: Vajda János / MTI

Hálaadó istentisztelet keretében adták át vasárnap a felújított református templomot Tokajban. Az esemény után Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI tudósítása szerint a helyi gyülekezet történetét felidézve arról beszélt, a Rákóczi-szabadságharc után hatalmas erőfeszítéseket tettek a reformátusok azért, hogy egy ideiglenes imaházat emeljenek a településen, de még az ezt követő egy évszázadban sem reménykedhettek állandó épületben.

A türelmi rendeletet követően a tokaji reformátusok sokat dolgoztak a telek és a tégla megvásárlásához szükséges források megteremtéséért, majd a torony és a kész épület elkészüléséért, álmaikat végül a millennium hozta el, amivel két évszázad reményei teljesedtek be – hangoztatta a miniszter. Gulyás Gergely utalt rá, a bőkezű amerikai és holland támogatók segítsége is kellett ahhoz, hogy a szocializmus egyházüldözésének idején és a rendszerváltoztatás gazdasági nehézségei között az épület megmeneküljön az enyészettől.

Rámutatott, az imaház felújításával az ősök műve visszanyerte eredeti szépségét és méltó helyét, de szavai szerint az épület történetét elsősorban nem a falak állapota, hanem az azt benépesítő emberek határozzák meg.

Magyarország újjáépítésének legalább annyira a lelkekben kell történnie, mint a falakban, és nehéz időkben sem adhatjuk fel a célt, hogy fenntartsuk a gyarapodás lehetőségét – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, a kabinet által a felújításhoz biztosított 564 millió forinttal egyszerre történt értékmentés és lehetőség a lelki megújulásra.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a helyiek erejét méltatva elmondta, a felújítással csoda történt, amihez az kellett, hogy a közösség merjen álmodni, fogalmazza meg a gondolatait és a tettek mezejére lépjen.

A beruházás során elvégezték a korábban leromlott állapotú imaház teljes belső és külső rekonstrukcióját, kijavították csatornákat, a tetőszerkezeteket, napelemeket telepítettek. Megvalósult a templom aljzatburkolása, a beépített berendezési tárgyak rekonstrukciója, a nyílászárók és a világítás teljes cseréje, valamint a megújuló energiát hasznosító berendezések által templomfűtést is kialakítottak.

Ugyancsak vasárnap adták át Tokajban a felújított városközpontot. Az eseményen Gulyás Gergely egyebek mellett arról beszélt, egy kultúrtáj sokak szövetségével és közös munkájával válhat vendéglátó vidékké, ehhez egyszerre van szükség turistákat érdeklő és lenyűgöző látványosságokra, jó magyar konyhára, megbízható szálláshelyekre, jó közlekedésre, reklámra és színvonalas fesztiválokra. Hozzátette, látványosan halad Tokaj-Hegyalja megújítása, történelmi rangjának és méltóságának visszaszerzése.

Kapcsolódó írásaink