Belföld

Titkolózik Jászberény jobbikos polgármestere

Több furcsaságot talált az adatRADAR közadatigénylő portál Jászberény baloldali vezetésű önkormányzatának honlapján. A polgármester legfrissebb vagyonnyilatkozata például 2018-as, de más, a város gazdálkodásáról szóló dokumentumok sem frissülnek túl gyakran.

Titkolózik Jászberény jobbikos polgármestere
Budai Lóránt, Jászberény jobbikos polgármestere
Fotó: Facebook/Budai Lóránt

Évek óta nem hozta nyilvánosságra Jászberény jobbikos polgármestere a vagyonnyilatkozatát – szúrta ki az Adatradar.hu. A közadatigénylésekkel foglalkozó portál azt írja, amióta Budai Lóránt a baloldali összefogás támogatásával 2019-ben megnyerte a választást, nem tettek közzé bevallást a város honlapján.

A korábbi nyilatkozatai annyiban meglepőek, hogy a politikus hét éve egyetlen jövedelmeként azt a 88 ezer forintos bért tüntette fel, amelyet pártja országgyűlési képviselőjének vagy frakciójának asszisztenseként keresett. Akkor egy Suzuki Swiftet hajtott. 2017-ben viszont már egy Opel Zafirát, amelyre nem tudni, hogy tett szert, a „szerzés jogcíme” sort ugyanis üresen hagyta.

A Magyar Hírlap is megnézte az adatRADAR által említett dokumentumokat, és további érdekességet találtunk: a 2017. és a 2018. évi nyilatkozatok bár eltérő fájlnév alatt vannak feltöltve, de egyaránt 2018. január 2-i keltezésűek, és a tartalmuk is azonos. Ezekben egyébként a 88 ezer forint mellett a jobbikos politikus bruttó 166 888 forintot könyvelt el önkormányzati, és 140 000 forintot megyei képviselőként kapott illetményként. S amellett, hogy lecserélte a kocsiját, 5,2-ről 4,8 millió forintra csökkentette a hiteltartozását.

A portál szerint az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó, egyéb iratok sem frissültek egy ideje. A szervezeti beszámolóból hiányzik a tavalyi zárszámadás linkje, és az ötmillió forintot meghaladó költségvetési támogatásokat is csak 2021. második negyedévéig töltötték fel.

A foglalkoztatotti létszámról és a személyi juttatásokról szóló irat – amely alapján Budai éves fizetése bruttó 8 583 550 forint, költségtérítése pedig 1 352 096 forint – 2020-as. „Nem lehetetlen, de mindenesetre nehéz elhinni, hogy az elmúlt bő egy évben egyetlen szervezet működéséhez sem járult hozzá nagyobb összeggel a település, ahogy azt is, hogy a dolgozók létszáma, a bértömeg stb., két éve változatlan” – olvasható a cikkben.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) iránymutatása alapján önkormányzati szinten nem kötelező a vagyonnyilatkozatok közzététele, de az adatRADAR szerint mindenképpen szokatlan a jászberényi polgármester titkolózása.

Kapcsolódó írásaink