Belföld

Osztrák egyetemen tartott előadást Novák Katalin

A kormány célja lehetővé tenni, hogy a pároknak annyi gyerekük lehessen, amennyit szeretnének, akkor, amikor szeretnék – többek között erről beszélt Novák Katalin az osztrák ITI Katolikus Főiskolán tartott előadásában. A köztársasági elnök kiemelte: azért látogatott el az intézménybe, hogy valóságosabb képet adjon Magyarországról.

Osztrák egyetemen tartott előadást Novák Katalin
Novák Katalin: Azt szeretném, ha többen, jobban és szebben élnénk Magyarországon
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy vendégül láthattuk Novák Katalint, aki csütörtök este arról tartott előadást, milyen fontos Magyarországon a hagyományos családi értékek és a házasság népszerűsítése – olvasható az osztrák ITI Katolikus Főiskola blogbejegyzésében. A cikk azt is megjegyzi: az államfő beszéde után részt vett egy agapén, és hosszasan beszélgetett a hallgatókkal.

A Mandiner beszámolója szerint a köztársasági elnököt Christian Alting von Geusau rektor szinte régi jó barátként köszöntötte.

Novák Katalin kiemelte, azért látogatott el az intézménybe, hogy valóságosabb képet adjon Magyarországról. Majd hangsúlyozta: a magyar kormány célja „lehetővé tenni, hogy a pároknak annyi gyerekük lehessen, amennyit szeretnének, akkor, amikor szeretnék”.

„Magyarország védi a házasság intézményét, mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi” – idézte az alkotmányt az államfő, hozzátéve: „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”

Zárásul a köztársasági elnök arra biztatta a hallgatókat, „ne felejtsenek el imádkozni, és ha imádkoznak értem is, azért hálás leszek”. Novák Katalint – írja a Mandiner – állva tapsolva búcsúztatták, a rektor pedig úgy fogalmazott, „fénypontként vonul be az ITI történetébe, hogy egy keresztény, háromgyermekes anya áll ki elénk, aki egy ország elnöke, és azzal búcsúzik, hogy megkér minket: imádkozzunk érte. Bár több lenne ilyen vezetőkből!”

Kapcsolódó írásaink