Belföld

Budapestre érkezik jövő szerdán az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége

A küldöttség első kézből és minden felet meghallgatva szeretne tájékozódni a magyar oktatási, kulturális, és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről

Budapestre érkezik november 2-án az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége, a látogatás fókuszában a kultúra és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

Budapestre érkezik jövő szerdán az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége
Budapest
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel és civil társadalom képviselőivel, újságírókkal találkozik, illetve oktatási intézményeket látogat meg. A küldöttség november 2. és 4. között tartózkodik Magyarországon.

Az EP sajtóközleménye szerint a látogatást eredetileg 2020 tavaszára tervezték. A nyolcfős küldöttség az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról.

Az uniós parlamenti képviselők Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival találkoznak.

A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel, köztük menekültügyi szervezetekkel is folytat egyeztetéseket. Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskoláskorú gyerekek helyzetéről beszélnek majd.

A delegációt Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő vezeti. Verheyen szerint a küldöttség „első kézből és minden felet meghallgatva szeretne tájékozódni a magyar oktatási, kulturális, és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről.” A képviselő azt mondta, hogy a látogatásra azért kerül sor, mert „aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségtől és a civil társadalomtól”.

„Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és azt, hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül” – fogalmazott Verheyen az EP sajtóközleménye szerint.

A delegáció két EPP-s, két szocialista képviselővel, illetve a Renew frakció kettő és az Európai Konzervatívok és Reformerek pártjának egy tagjával érkezik Budapestre. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kísérő tagként csatlakozik a küldöttséghez.

Kapcsolódó írásaink

A takácsok csarnokából lett templom

ĀNagyszebenben a luteránusok „katedrálisa” után eljutottunk a katolikusok plébániatemplomába is, amelynek a helyén korábban ipari célokra használt épület állt