Belföld

Magyarországnak önellátóvá kell válnia életmentő orvostechnikai eszközökből

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csütörtökön a Vas megyei Lukácsházán, a SCHOTT Hungary Kft. gyárának alapkőletételi ünnepségén mondott beszédet

Menczer Tamás a SCHOTT Hungary Kft. gyárának alapkőletételi ünnepségén rámutatott: ha Magyarország nem rendelkezik a szükséges kapacitásokkal, kiszolgáltatottá válik egy olyan helyzetben, amilyen például a koronavírus-járvány volt. Ha nem rendelkezik az életmentő eszközökből a szükséges kapacitásokkal, egy nemzetközi versenyben, kiszámíthatatlan „beszerzési hajtóvadászatban" kell részt vennie – tette hozzá.

Magyarországnak önellátóvá kell válnia életmentő orvostechnikai eszközökből
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára (b) a Vas megyei Lukácsházán, a SCHOTT Hungary Kft. gyárának alapkőletételi ünnepségén 2022. október 27-én.
Fotó: MTI/Filep István

Emlékeztetett arra, hogy ezért hozott a kormány döntéseket a szükséges eszközök gyártásáról, amelynek köszönhetően ma már Magyarország rendelkezik elegendő maszkgyártási és lélegeztetőgép-gyártási kapacitással, oltóanyaggyárat épít Debrecenben, és van teherszállító repülőgépe is.
A gyógyszeripari üvegtermékeket gyártó SCHOTT Hungary Kft. lukácsházi gyárában előre tölthető steril üveg fecskendőket gyártanak majd, a tervek szerint 2024 őszétől.

Menczer Tamás elmondta: az orvosieszköz-gyártásban a legnagyobb bővülést a fecskendőgyártás területén érte el Magyarország, és ezt a sikert erősíti a német SCHOTT Hungary Kft. lukácsházi gyárának bővítése is.

Az államtitkár ismertette, hogy a 128 milliárd forint összértékű fejlesztéshez a magyar kormány 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a beruházással 120 új munkahelyet teremtenek.

Kiemelte: a SCHOTT új üzemében előállított termékek magas hozzáadott értéket képviselnek, ilyen gyártásra mostanáig csak Svájcban volt lehetősége a cégcsoportnak.

Megjegyezte: abban, hogy a német cég a beruházásokért folyó rendkívül éles nemzetközi versenyben ismét Magyarország mellett döntött, a politikai stabilitás, az alacsony adók, a beruházásbarát gazdasági környezet is szerepet játszottak, de végső soron a lukácsházi gyár dolgozóinak eddigi szorgalmas munkája az oka.

Menczer Tamás rámutatott: a gyógyszeripar az egyik leginnovatívabb szektor, az itt szereplő vállalatok költik a legtöbbet innovációra. A szektor erejét mutatja Magyarországon, hogy az idei év első nyolc hónapjában az ágazat termelési értéke 17 százalékkal bővülve meghaladta a 775 milliárd forintot, a gyógyszergyártásban alkalmazottak száma pedig meghaladta a 35 ezer főt.
Kitért arra, hogy Németország Magyarország stratégiai partnere, jelenleg 6 ezer német vállalat működik Magyarországon, ezek 300 ezer embernek adnak munkát. A külföldi befektetői közösségek közül a német a legnagyobb és a legerősebb, a Magyarországra érkező külföldi befektetések 21 százaléka Németországból érkezik.

Az alapkőletételi ünnepségen Vizi Balázs, a SCHOTT tömegtermékgyártásért felelős régiós igazgatója elmondta: cégük 30 évvel ezelőtt építette meg első üzemét Lukácsházán. Fokozatosan bővítették telephelyüket és a termelést, jelenleg 26 ezer négyzetméteren közel 600 embert foglalkoztatnak. Ismertetése szerint gyógyszeripari csomagolóanyagot, főleg ampullákat gyártanak. A koronavírus-járvány idején például a Pfizer-vakcinák ampulláinak jelentős részét is Lukácsházán gyártották.

A mostani bővítéssel egy újabb 6 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épül fel.
Ágh Péter, a térség Fideszes országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a SCHOTT vezetőinek azért, hogy a beruházás mellett döntöttek, a kormányzatnak pedig azért, hogy a világszínvonalú fejlesztéshez támogatást nyújtott.

A SCHOTT Hungary Kft. a nyilvános cégadatok szerint a 2020. október 1. és 2021. szeptember 30. közötti üzleti évben 25,5 milliárd nettó árbevételt ért el, ebből 23 milliárd forint exportárbevétel volt. A megelőző évi több mint 24 milliárd forint nettó árbevételből pedig 23,5 millárd származott exportból. Az adózott eredmény a 2020. október 1. és 2021. szeptember 30. közötti üzleti évben 3,96 milliárd forint, a megelőző évben 4,47 milliárd forint volt.

Kapcsolódó írásaink