Belföld

Energiabiztonsági kérdések a parlament hétfői ülésén

A kormány energiapolitikájáról, a határon túli magyarokról és a kormányzás feltételeiről volt szó az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt. A felszólalásokból továbbra is kitűnik, hogy a baloldal továbbra is a szankciók és a brüsszeli politika pártján áll.

Energiabiztonsági kérdések a parlament hétfői ülésén
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Ungár Péter az LMP társelnöke úgy fogalmazott: elhibázott volt a kormány energiapolitikája az elmúlt 12 évben. Az alapján, amit az elmúlt hetekben hallottak a magyar kormánytól a megújuló energiáról, úgy tűnik, mintha mindig is támogatta volna az átállást, de ez nem így van – mondta.

A kormány részéről Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában leszögezte: ma az a legfontosabb, hogy Magyarországon biztosított legyen az energiaellátás, ennek érdekében hoztak több intézkedést is az elmúlt időben. A múlt hét legfontosabb eseménye a brüsszeli EU-csúcs volt, amelyen megállapodtak, hogy Brüsszel gázársapka-terve nem érinti Magyarország hosszútávú szerződéseit – idézte fel.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, az energiabiztonság nem lehet ideológiai kérdés
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, az energiabiztonság nem lehet ideológiai kérdés
Fotó: MH/Purger Tamás

Az államtitkár szerint nem ideológiai kérdés, hogy az országnak jelenleg szüksége van az orosz gázra. Fontos eredménynek nevezte, hogy az energiaellátás jelenleg is akadálytalan.
Kitért rá: a kormány arról döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a hálózati visszatáplálást a napelemek esetében, de október 31-ig még van lehetőség az igénybejelentésre. A cél a hazai hálózat bővítése – mondta.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke úgy vélte, a kormány részéről nem érkezik kellően erős válasz a környező országokban tapasztalható magyarellenes történésekre. A munkácsi turulszobor eltávolításának nincs köze a jelenlegi háborúhoz, korábban indították el ezt a folyamatot, és már hosszú ideje magyarellenes rezsim van Ukrajnában – közölte. Hozzátette: az ország korábban sorban tiltott ki magyar politikusokat, közéleti személyiségeket.
Toroczkai ennek kapcsán elmondta: várja a kormány határozott válaszlépéseit a magyarellenes lépésekre.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a munkácsi turulszobor eltávolítása nyilvánvalóan magyarellenes provokációnak nevezte, valamint hozzátette: az ügyben bekérették Ukrajna ideiglenes ügyvivőjét.
Az államtitkár ugyanakkor kiemelte: a kormány soha nem alkudott meg a külhoni magyarok vonatkozásában, mindig kiáll mellettük.
Arról is beszélt, hogy a háború előtt valóban folyamatosak voltak a jogsértések a kisebbségi jogok vonatkozásában Ukrajnában, és erre a legadekvátabb választ adták: blokkolták Ukrajna euroatlanti integrációját, de a háború miatt félretették a vitás kérdéseket.

Tordai Bence a Párbeszéd társelnöke azirányú véleményének adott hangot, miszerint október 23-án kiderült, hogy Magyarországon nem adottak a kormányzás feltételei. A baloldali politikus egyúttal közölte, a kormány morális alapját is elvesztette, amikor Orbán Viktor elárulja 1956 eszméit és saját 1989-es szavait.
Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felhívta Tordai figyelmét arra, hogy továbbra is a választók döntik el, hogy a magyar politikában ki kap felhatalmazást a kormányzásra. Áprilisban ez is eldőlt, több mint hárommillióan szavaztak a kormánypártokra, az ellenzékiekre jóval kevesebben, a Párbeszédnek pedig csak pár százalékos támogatottsága lenne, ha venné a bátorságot, hogy egyedül indul el a választáson – mondta.

A hétvégi oktatási tüntetésekkel, ünnepségekkel kapcsolatban elmondta, Magyarország ma egy olyan ország, ahol mindenki elmondhatja békésen a véleményét akar egyetért, akár nem ért egyet a kormánypártokkal. Hozzátette: ellentétben áll ez az időszak azzal, amikor az egyet nem értőket lovasroham verte szét.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy három éve látják, mit jelent a szakmaiság a fővárosban: káosz, romlik a közlekedési helyzet, a köztisztaság, megcsúsznak a beruházások. „Ha egy mondatban kellene összefoglalnom az önök eredményét, akkor nagyon könnyen lehet, hogy a méhlegelőig jutnék” – fogalmazott.

Kitért arra, a kormány azért ellenzi a mostani szankciós döntéseket, mert térdre kényszerítik az európai gazdaságot, szűkítik a kormányok mozgásterét, kevesebb a lehetőség arra, hogy családokat védő intézkedést hozzanak. Ha a baloldalon múlna, Magyarország nem kapná meg a neki járó uniós forrásokat – mondta.

Kapcsolódó írásaink