Belföld

A GVH kiemelten védi a gyermekeket

A virtuális világ egyre nagyobb veszélyt jelent a gyermekekre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelten védi a gyermekeket, a gyermekek elleni versenyjogi jogsértések elkövetői a lehető legsúlyosabb büntetésekre számíthatnak – jelentette ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke egy szakmai konferencián Budapesten a hivatal szerdai közleménye szerint.

A GVH kiemelten védi a gyermekeket
A gyermekek a GVH kiemelt védelmét élvezik, az ellenük elkövetett jogsértések pedig különösen szigorú megítélés alá esnek.
Fotó: Malte Ossowski / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Rigó Csaba Balázs, a Pest Megyei Kormányhivatal „Gyermekvédelem másképp – állami szerepvállalás a gyermek- és ifjúságvédelem intézményrendszerén kívül” című konferenciáján tartott előadásában hangsúlyozta: a gyermekek – könnyen befolyásolható, így sérülékeny csoportként – a GVH kiemelt védelmét élvezik, az ellenük elkövetett jogsértések pedig különösen szigorú megítélés alá esnek.

A GVH elnöke ezt számos, több esetben jelentős bírsággal zárult versenyhatósági ügy bemutatásával támasztotta alá a közelmúltból.

A hatóság tapasztalatai alapján nem csupán a hagyományos reklámcsatornákon tapasztalhatóak komoly gondok: a fiatalok tisztességtelen befolyásolására – növekvő tartalomfogyasztásukkal összhangban – egyre több példa érkezik a virtuális világból.

„Az online térből válogatás nélkül ömlik a fiatalkorúakra a sok reklám, amelyeket a szülő már nem ellenőriz, de a gyermek még nem tud megszűrni” –  fogalmazott a közleményben.

Rigó Csaba Balázs kitért az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelemért kerekasztalának keretén belül működő családbarát munkacsoport tevékenységére is. A GVH kezdeményezésére létrehozott, számos állami és társadalmi szervezetet átfogó szakmaközi fórum célja, hogy erősítse a családokat célzó, megtévesztő reklámokkal és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni fellépést elsősorban az online és közösségi média felületein.

A versenyhatóság elnöke azt tanácsolta a jogkövetésre törekvő vállalkozásoknak, hogy a gyors profitot ígérő hangzatos, sokszor bírsággal végződő kampányok helyett helyezzék a hangsúlyt inkább a hosszú távú, minőségi, jogkövető megtérülést hozó reklámokra.

A versenyszektor önkéntes szabálykövetései törekvéseit a hatóság gyakorlatközpontú, részletes útmutatóval támogatja a honlapján – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink