Belföld

Csökkenne az infláció, ha véget érne a háború!

A kormánypárti szavazók 68 százaléka így gondolja egy friss kutatás szerint

A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint minden második magyar szerint csökkenne az infláció, ha véget érne a háború. Mindössze tízből egy válaszadó vélekedik úgy, hogy inkább más hatások befolyásolják az infláció alakulását, így az a háború esetleges befejeződésétől függetlenül tovább növekedne, 24 százalékuk pedig nem számít változásra a kérdésben.

Csökkenne az infláció, ha véget érne a háború!
A politikai témákban jellemzően meglévő Budapest–vidék véleménykülönbség ebben a vizsgált kérdésben nem mutatkozik meg
Fotó: Facebook/Real-PR 93. Kft.

A magyarok döntő többsége, azaz 56 százaléka egyetért a kormány álláspontjával, miszerint a háború befejeződésének egyenes következménye lenne az infláció mérséklődése, tehát elsősorban az orosz–ukrán háborús konfliktust és az ennek következtében hozott brüsszeli szankciókat okolják az áremelkedésekért – derül ki a Real-PR 93. legfrissebb kutatásából. 

Az adatok alapján a lakosság 12 százaléka nagymértékű csökkenésre számít az inflációt illetően, ha véget ér a háború. Az ellenvélemények aránya ehhez hasonló, 13 százalék vélekedik úgy, hogy a háború alakulásától függetlenül tovább növekszik az infláció. 

A választópolgárok 24 százaléka szerint a jelenlegi szinten maradna az infláció mértéke akkor is, ha véget érnének a harcok a szomszédos országban, a megkérdezettek hét százaléka pedig nem tudott véleményt formálni a témában.

A kérdés eredményei függetlenek a választási aktivitástól, egy országgyűlési választáson biztosan szavazók köré­ben a teljes lakossághoz hasonló adatok jellemzők – hívta fel a figyelmet a kutatócég. 

Hozzátették, hogy a pártválasztás azonban már szoros összefüggésben van a véleményekkel: a két nagy szavazói csoport között határozott különbségek tapasztalhatók, bár még a baloldali szavazók közül is minden második – 48 százalék – gondolja úgy, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenne hazánkban az infláció, ha véget érne a háború. A kormánypárti szavazók köré­ben sokkal többen, kétharmadnyian vélekednek így, ami 68 százalékot jelent. 

Míg a Fidesz szavazóinak csak tíz százaléka, a baloldal támogatóinak 18 százaléka számít arra, hogy akkor is tovább növekednének az árak, ha beszüntetnék a harcokat a szemben álló felek. 

Jelentős eltérés van azok számában is, akik az infláció mértékének jelenlegi szinten maradását feltételezik a háború befejeződése esetén is: a fideszesek körében csak 15 százalék, a baloldaliak között csaknem kétszer ekkora, 28 százalék ez az arány.

A politikai témákban jellemzően meglévő Budapest–vidék véleménykülönbség ebben a vizsgált kérdésben nem mutatkozik meg, hasonló a két lakossági csoport véleménye, de megjegyezhető, hogy a fővárosiak körében hat százalékponttal többen, ­hatvanszázaléknyian számítanak az infláció kisebb-nagyobb mértékű csökkenésére a háború befejeződése esetén, a vidéki lakosság köré­ben 54 százalék vélekedik így – áll a Real-PR 93. közvélemény-kutatásában.

Kapcsolódó írásaink