Belföld

Tudásalapú iparfejlesztéssel az önvédelemért

Hazánk regionális védelmi ipari központtá válhat a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is. Magyarország az ágazat újjáépítésével járul hozzá a közös európai képességek fejlesztéséhez.

Tudásalapú iparfejlesztéssel az önvédelemért
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Volánbusz Zrt. sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Purger Tamás

Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívására vasárnap látogatta meg a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályát és a szomszédságában épülő harcjárműgyárat Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos. Mint az ITM a hír kapcsán közölte, a magyar védelmi ipari stratégia alapvetései, hogy a high-tech szektor legalább ötszázmilliárdos éves forgalmat érjen el, és jelentős innovációs képességgel rendelkezzen 2030-ban.

Ennek a törekvésnek a valóra váltását szolgálja az iparág meghatározó európai nagyvállalatával megkezdett, széles körű együttműködés is – fogalmaznak az anyagban. Az ITM emlékeztetett, a Rheinmetall és a kormány közös beruházásában gyártó-, tesztelő- és fejlesztőbázis létesül a városban. A Lynx harckocsik készítése 2023 elejével megkezdődhet, addigra a kapcsolódó off-road-tesztkörnyezet minden eleme rendelkezésre áll majd a ZalaZONE területén.

Közölték azt is, a kormány Európa legnagyobb, a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját hozta létre. A létesítmény környezetében folyamatosan bővülő ipari és innovációs ökoszisztéma épül ki élénk nemzetközi érdeklődést kiváltva, egyre gyarapodó védelmi ipari kapacitásokkal.

A közleményben idézték Palkovics László tárcavezetőt is, aki a találkozó kapcsán kifejtette, „az uniós tagállamoknak az ukrajnai háború védelmi kihívásaira is megfelelő válaszokat kell találniuk. A magyar kormány a rezsicsökkentés fenntartásával, az ellátásbiztonság garantálásával, benzinárstoppal és tűzifaprogrammal védi a családokat, de emellett minden eddiginél nagyobb erőforrást fordít a védelmi ipar megerősítésére”.

Kapcsolódó írásaink