Belföld

Magyar csoda: kevesebb a nő, mégis több a gyerek

Újabb adókedvezmény jön, hogy a vágyott kisbabák megszülethessenek

Sikeres a kormány családpolitikája Vitályos Eszter államtitkár szerint, aki arról közölt adatokat a minap, hogy bár évről évre csökken a szülőképes korú nők tábora, ők arányaiban mégis egyre több gyereket vállalnak. Válság ide vagy oda, a támogatások jövőre is tovább bővülnek, a tervek szerint újabb adókedvezmény is jön annak érdekében, hogy a vágyott kisbabák megszülethessenek.

Magyar csoda: kevesebb a nő, mégis több a gyerek
Bővül a kedvezmények köre: tervben van a 25 és 30 év közti fiatal anyák és a háromgyermekes anyák adómentessége is
Fotó: Pexels

Folyamatosan fogy a magyar népesség a statisztikai adatok szerint, pedig a demográfiai trendben már sikerült változást elérni az elmúlt években. Az ellentmondást Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára oldotta fel egy parlamenti háttéranyagban. Magyarázata szerint a vágyott gyermekek közül egyre többen születnek meg, a létszámbővülés azért nem látszik mégsem, mert a szülőképes korú nők vannak kevesebben.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára
Vitályos Eszter magyarázata szerint a vágyott gyermekek közül egyre többen születnek meg
Fotó: Facebook / Vitályos Eszter

Az adatok szerint a mostani szülőképes generáció létszáma (az 1980 és 2000 között született nőket veszik ebbe a körbe) lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi generációké. 2010-ben 1 millió 448 ezer főt tartottak számon, mint potenciális anyát, ma ez az 1 millió 200 ezer főt sem éri el. A több mint kétszázezres visszaesés 20 százalékos csökkenést jelent, csakhogy a gyerekszületések száma nem esett vissza ezzel arányos mértékben.

Megfordult a trend

Ha a születésszámok is a nők létszámával arányosan csökkentek volna, akkor tavaly 73 ezer gyermek született volna, ám ennél 20 ezerrel több csecsemő jött a világra.

A balliberális kormányok alatt összesen 22,5 százalékkal csökkent a születések száma, miközben a gyermekvállalási korban lévő nők száma alig 5 százalékkal csökkent, sőt 2010-ben negyedével több szülőképes nő volt, mint most.

Vagyis akkor sokkal több nő kevesebb gyermeknek adott életet. A polgári kormány ideje alatt pont fordítva történik: kevesebb nő arányaiban több gyermeket szül, és összességében 5,6 százalékkal emelkedett a születések száma 2011-hez képest. A termékenységi arányszám 1,2-ről 1,6-os szintre változott 2011 és 2021 között, ami 30 százalékos emelkedés – húzta alá Vitályos Eszter,

aki szerint a kormány családpolitikájának hatékonyságát és sikerességét egyértelműen bizonyítják az elmúlt tíz év demográfiai eredményei.

A családbarát politika jegyében 2010 óta minden évben emelkedett a családokra szánt források összege, ez 2023-ra eléri a 3225 milliárd forintot, ami több mint háromszorosa a 2010-es ráfordításnak. „A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy ma könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni, nevelni, mint korábban bármikor. Az elmúlt tíz évben Európa legszélesebb családtámogatási rendszerét építettük fel, amely valamennyi élethelyzetben segítséget nyújt a gyermeket nevelő, így az egyszülős családoknak is” – magyarázta Vitályos.

Pénz nem akadály

No de lássuk, mit is jelent a gyermekvállalás ösztönzése a gyakorlatban! Annak érdekében, hogy a gyermekvállalásnak ne legyen anyagi gátja, a kormány visszaállította például a baloldal által korábban elvett 3 éves gyest, megemelte és kibővítette a gyedet, sőt a munkába való visszatérés elősegítése érdekében nagyszülői gyedet is bevezetett.

A tízmilliós babaváró hitelt vissza sem kell fizetnie annak, aki három gyermeket vállal
A tízmilliós babaváró hitelt vissza sem kell fizetnie annak, aki három gyermeket vállal
Fotó: Pexels

A csecsemőgondozási díj összegét úgy megemelték, hogy a szülést követő időszakban az édesanyák – az adó- és járulékkedvezmények révén – több pénzt kapnak kézhez, mint amennyit szülés előtt kerestek,

akár korábbi fizetésük teljes bruttó összegéhez is hozzájuthatnak.

A gyermek féléves korától járó gyed maximális összege 2022-ben már nettó 210 ezer forint. Tudni kell, hogy a mindenkori minimálbér-emeléssel együtt ez az összeg is folyamatosan emelkedik, és néhány éve már akkor is tovább jár, ha az édesanya közben dolgozni kezd mellette.

Szüléskor egyébként minden nő kap egyszeri 64 ezer forintos anyasági támogatást, az újszülöttnek pedig 42.500 forintos babakötvény jár.

A havi rendszeres családi pótlék összege gyermekenként 12–26 ezer forint között mozog, a családi adókedvezmény egy gyerek esetén 20, kettőnél 40, háromnál már 99 ezer forint.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) 600 ezertől tízmillió forintig terjed, ami mellé további tízmillió forint támogatott hitel és tízmillió babaváró kölcsön is felvehető. A gyermekeseknek a kormány februárban visszautalta a tavaly befizetett személyi jövedelemadójuk teljes összegét, ami a keresettől függően akár 1,6 millió forintot is jelenthetett egy családnak. Az otthonfelújítási program keretében 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a gyerekesek. A négy vagy többgyermekes anyák 2020 óta szja-mentességet élveznek, és a kormány lehetővé tette azt is, hogy a nők 40 ledolgozott év után életkortól függetlenül, teljes összegű ellátással mehetnek nyugdíjba.

A gyermekvállalás nemcsak többlettámogatást jelent, de sok esetben a meglévő adósságok csökkentését is.

Sok millió forintnyi tartozás tűnik el, ha gyermek születik a családban, két-három gyermek után ugyanis részben vagy egészben elengedik a diákhitelt, az egyetemi tandíjat, sőt bizonyos esetekben a lakáshitelt is.

Még kevesebben fognak adózni

A háborús helyzet nem könnyíti meg a döntéshozók dolgát, de a kormány azt ígéri, hogy a családtámogatások a válság ellenére sem szenvednek csorbát, sőt bővítések várhatók e téren. Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy 2023-ban minimum annyi pénzt fordítanak a családokra, mint az idén. Várhatóan megmarad a babaváró támogatás is, és komoly összegeket költenek arra, hogy elősegítsék a nők visszatérését a munkaerőpiacra.

Orbán Viktor kormányfő az augusztusi dallasi CPAC konferencián arról beszélt, hogy

az élethosszig tartó szja-mentességet szeretnék a háromgyerekes anyákra is kiterjeszteni. Emellett tervben van a 25 és 30 éves koruk között szülő nők jövedelemadó-mentességének bevezetése is,

amit a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) máris üdvözölt. Király Nóra, a szervezet alapító-elnöke az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés havonta akár 50–100 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a munkaerőpiacra visszatérő édesanyáknak.

Kapcsolódó írásaink