Belföld

Beneda: 2010-hez képest háromszor annyi településen van bölcsőde ma Magyarországon

Ma már ötből négy várt gyermek megszületik

2010-hez képest háromszor annyi településen működik ma bölcsőde Magyarországon, ezek kétszer annyi férőhelyet biztosítanak – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén, ahol új bölcsődét adott át.

Beneda: 2010-hez képest háromszor annyi településen van bölcsőde ma Magyarországon
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Beneda Attila hozzátette, hogy Magyarországon öt éve a hagyományos mellett családi, mini- és munkahelyi bölcsődéket is lehet építeni. A térségben mind a négyfajta bölcsőde nyitására volt, van lehetőség – jegyezte meg az államtitkár.

Ma már ötből négy várt gyermek megszületik, míg 2010-ben ötből csak három – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, a kormány segít abban, hogy a szülők szabadon dönthessenek arról, visszamennek-e dolgozni.

Fontos, hogy a családok el tudják a gyermekeiket helyezni, biztonságos és lehetőség szerint olyan környezetbe, amely a gyermekek épülését szolgálja – hangsúlyozta.

Beneda Attila úgy fogalmazott: „A családok megerősítésén keresztül vezethet az út a nemzet megerősítéséhez, és a nemzet megerősödésével van esély nemcsak a mostani válságos időszak leküzdésére, hanem a boldogulásra is.”

Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke ünnepi köszöntőjében megköszönte a szülők bizalmát, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a gyermekek vallásos környezetben, a görögkatolikus egyház által fenntartott intézményben „nőhetnek bele az életbe”, így szerinte az egész világnak hasznos polgárai lehetnek.

Seszták Miklós, a térség KDNPS-s országgyűlési képviselője ünnepi beszédében elmondta, az a kormányzati program, amelyet 2010 óta valósítanak meg, abban próbál segíteni, hogy ne csak a középiskolai, hanem az óvodai és bölcsődei élmények is meghatározóak legyenek az emberek életében.

Máté Csaba parókus megköszönte a kivitelezők, a kormány és mindenki más munkáját, aki azért dolgozott, hogy megépülhessen a bölcsőde. Az MTI kérdésére elmondta: a fényeslitkei Szent Miklós Bárkája Görögkatolikus Munkahelyi Bölcsőde a kormány 72 millió forintos támogatásával és a görögkatolikus egyházközösség csaknem ugyanennyi saját forrásából épülhetett meg. A 270 négyzetméteres, megújuló energiaforrásokra támaszkodó intézmény 24 férőhellyel, három csoportban fogadja a gyermekeket.

Kapcsolódó írásaink