Belföld

Nagyobb a nyugdíjemelés a vártnál

Nem engedi el a nyugdíjasok kezét a kormány. A szépkorúak januárig visszamenőleges hatállyal kapják meg – a vártnál nagyobb – járandóságukat.

Nagyobb a nyugdíjemelés a vártnál
Jelentős, 4,5 százalékos emelés lesz (képünk illusztráció)
Fotó: Hegedűs Róbert/MH

Közzétette a kabinet a Magyar Közlönyben a nyugdíjkiegészítés mértékét. A rendelet értelmében november elsejétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal, hivatalból 4,5 százalékkal kell emelni az ellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben összesen 13,4 százalékkal bővül a nyugdíjak mértéke, ugyanis a januári ötöt egy júniusi, 3,9 százalékos emelés is követte.

A lépés rendkívülinek mondható, ugyanis a törvény szerint nem kellett volna ekkorát emelnie a kormánynak. Az ugyanis csak a január–augusztusi inflációt veszi figyelembe, amelynek alapján 1,8 százalék „jött volna ki” novemberben. Az őszi háborús pénzromlás azonban egyelőre még jóval magasabban alakul, így szükség volt az erőteljesebb beavatkozásra.

A Világgazdaság számításai szerint mindez annyit tesz, hogy aki tavaly decemberben százötvenezer forintot kapott, annak novembertől már százhetvenezer jár – és novemberben a postás emellé még egy összegben több mint hetvenegyezer forint nyugdíj-kiegészítést is hoz az időseknek.

Kapcsolódó írásaink