Belföld

Potápi: A birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát mindig veszélyesnek ítélik

A birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát Arad óta is veszélyesnek ítélik, akkor is, ha éppen a rendért és a békéért szólalnak fel – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott az október 6-i nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen csütörtökön.

Potápi: A birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát mindig veszélyesnek ítélik
Potápi Árpád János a felvidéki Dunaszerdahelyen mondott az október 6-i nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésen
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

Az államtitkár beszédében felidézte a szabadságharc utáni megtorlásokat, rámutatva: a birodalom a szabadságharcosokat a rend és a béke ellenségének tekintette. „Úgy tűnik, hogy a birodalmi törekvések a magyarok szabadságvágyát azóta is mindig veszélyesnek ítélik, akkor is, ha éppen a rendért és a békéért szólalunk fel” – jelentette ki Potápi Árpád János.
    
Beszédében felvetette, lehet-e ünneplésről beszélni az aradi vértanúk napján, majd igennel válaszolt, hiszen – mint mondta – a vértanúk vágya teljesült. A haza él és az igazságot a vértanúk ügyében is kimondták. Azoknak, akik kivégeztették a szabadságharcosokat, még a saját idejükben szembe kellett nézniük a világ ítéletével.
   
„Tehát van okunk nemcsak gyásszal a szívünkben, hanem reménységgel is előre tekinteni a mai napon” – állapította meg Potápi Árpád János.
    
Az államtitkár szólt a magyar nemzetpolitika eddigi 12 évének eredményeiről is, amelyek közül a legfontosabbnak azt mondta, hogy a nemzeti összetartozás tudata, élménye, érzése megerősödött. Hangsúlyozta: ma valódi nemzetként segítjük egymás boldogulását. A nemzetpolitika elmúlt időszakának eredményeiről szólva rámutatott: 2010 óta világszerte 300 ezer gyermek számára tették lehetővé a minőségi anyanyelvi oktatást. „A nemzeti nevelés fontos feladata és egyúttal közösségünk kiemelt értéke a fiatalok gondolkodásának formálása, a nemzettudat megerősítése” – mutatott rá Potápi Árpád János.
    
A politikus a jövőről szólva azt mondta: Az elkövetkezendő időszakban nehézségekre is számítani kell, azonban ma egyetlen nemzet sincs olyan egységes a határain belül és azon túl is, mint a miénk.
    
„Ebben az egységben olyan erő, olyan kitartás van, amelyre a jövőnket tudjuk építeni” – szögezte le Potápi Árpád János a dunaszerdahelyi megemlékezésen.

Kapcsolódó írásaink

Aradi harangkondulások

ĀA holttesteket a mindenfajta emberi indulat iránt tökéletesen érzéketlen Ernst törzshadbíró elrettentésül az akasztófán hagyatta, és közszemlékre tétette