Belföld

Az állatvédelem közös ügy

Ovádi Péter: Csak úgy tudunk előre haladni, ha közös ügyünkké tesszük az állatvédelmet

A politikán felül kell az állatvédelmet képviselni, és csak úgy tudunk előre haladni, ha közös ügyünkké tesszük az állatvédelmet – hangsúlyozta Ovádi Péter, a terület kormánybiztosa október 4-én, az állatok világnapján a budapesti Erzsébet téren tartott sajtótájékoztatón.

Az állatvédelem közös ügy
Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy aki képes állatot kínozni, az embertársát sem tekinti értéknek – hangsúlyozta Ovádi Péter miniszteri biztos
Fotó: MH

 Az állatvédelemért és állatkertekért felelős kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy az állatok világnapját világszerte 1931 óta, Magyarországon 1991 óta ünnepeljük Assisi Szent Ferencre emlékezve, aki minden állat védelmét tűzte ki maga elé célul.
Mint mondta, a Közös Ügyünk Az Állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot szimbolikusan az állatok világnapján tárgyalták, a sajtótájékoztatóra a parlamenti vitáról érkezett. Kiemelte, hogy az állatvédelemről szóló párbeszéd szakmai síkon folyt.
Hangsúlyozta: az állatvédelem gerincét a civil szervezetek adják. A kormányzatnak nagy szüksége van a véleményükre, tapasztalatukra, hiszen több éve, évtizede tesznek az állatvédelemért. „Megpróbáljuk minden olyan döntéshozatalba becsatornázni őket, amely előrébb viszi az állatvédelmi ügyet” – mondta, példaként említve a Btk. állatvédelmi tárgyú szigorításait.

Ovádi Péter fontos kezdeményezésként beszélt a felelős állattartásra felhívó és a gyerekek számára indított oktatási programokról. A világnapon az Erzsébet téren elhelyezett, a későbbiekben országszerte bemutatandó installációról elmondta, az megjeleníti, hogy milyen üzeneteket szeretnének eljuttatni az emberekhez. Azt, hogy közös ügyünk az állatvédelem, hogy menhelyről fogadjunk örökbe állatot, hogy a haszonállatoknak is jár a tisztes élet, és hogy a vadon élő állatok védelméről is beszélni kell.
Kitért az állatkertek szerepére is, amelyek a fajfenntartási programokban is aktívan részt vesznek, és a felelős állattartás bástyái is lehetnek.

Arról szólva, hogy milyen lépésekre van még szükség, kiemelte a civil szervezetek támogatását és képzések indítását, amelyben segítségükre van az állatorvosi egyetem állatvédelmi központja. Fontos, hogy a szakma is megjelenjen a civil szféra mellett – mondta, kiemelve, hogy a Miskolci Egyetemen – az Állatorvostudományi Egyetemmel együttműködésben – elindult az állatvédelmi szakjogászképzés is.
Fontos, hogy példát mutassunk arra, hogy mi is a felelős állattartás – hangsúlyozta, hozzátéve: 3–3,5 millió kutya van ma Magyarországon, jó lenne, ha ugyanennyi felelős gazda lenne.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere is arról beszélt, hogy az állatvédelem országos, pártpolitikán felül álló ügy. Mindegy, hogy Budapest belvárosában vagy az ország bármely pontján állunk, az állatvédelem mindenhol ugyanolyan fontos, és mindenki tenni tud érte – mondta az eseményen, amelyen civil szervezetek képviselői mellett két olimpikon, Berki Krisztián tornász és Gyurta Dániel úszó is megjelent az állatvédelem ügyét támogatandó.

Kapcsolódó írásaink