Belföld

Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát

Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasait megelőzve újfent Németh János diadalmaskodott a 15. Nemzeti Vágtán. A nemzetközi futam döntőjének győztese Szerbia lovasa, a vajdasági Ördög Alen lett.

Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
Németh János az 1848-as huszárszablyával
Fotó: Kovács Anikó / MTI

Idén immár harmadszorra diadalmaskodott a 15. Nemzeti Vágtán Németh János, aki Őcsény színeiben Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasát győzte le a Hősök terén kialakított különleges versenypályán. A 2022 leggyorsabb lovasa címet elnyerő tolna megyei versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára pedig győzelmi takarót terítettek.

A döntőben másodikként befutó Földes Luca, Temerin lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka versenyzője pedig félmilliós jutalmat kapott. A további két döntős, Kunadacs és Szilvásvárad képviselői fejenként háromszázezer forinttal lettek gazdagabbak.

A kishuszár vágtán a döntőben Harsányi Viktória, Békéscsaba színeiben aratott győzelmet Kassim nevű lován Békés, Vác és Szilvásvárad települések képviselői előtt. A Kincsem plusz fogatvágta döntőjében négyen álltak rajthoz, az első helyezést idősebb és ifjabb Tieger Endre párosa ért el a Dombóvár Sütvényi ménes színeiben.

Délután megrendezték a nemzetközi futam döntőjét is, ahol Szerbia nevében nyeregbe szálló vajdasági Ördög Alen lett az első. Másodikként Szlovénia, harmadikként Magyarország lovasa, Farkas Dorottya ért célba. A negyedik helyen Ausztria, míg ötödik helyen az Egyesült Királyság végzett.

A résztvevők a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú paripákkal álltak rajthoz.

A jótékonysági sztárfutamon ebben az évben Széchenyi Krisztián, Krajnik-Balogh Gábor, Bács Péter, Sipos Imre és Barabás Kiss Zoltán szállt versenybe – ahol a győztes Sipos Imre színész lett. A Hősök terén a kétnapos versenysorozat ideje alatt hatvan magyarországi és határon túli terepülés képviselői mérték össze tudásukat.

A jubileumi eseményt hagyományos történelmi felvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok bemutatója is színesítette. Az évforduló alkalmából a Nemzeti Vágta idei programjai a 15-ös szám köré szerveződtek – így az esemény egyik leglátványosabb eleme volt százötven ifjú lovas felvonulása.

Az idei verseny három rendkívül bátor gyermeknek állított emléket: Tóth Imre András kishuszár, századtrombitásnak, Simig Rezső tüzér hadnagynak, a szabadságharc legfiatalabb tisztjének, valamint Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobosnak. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről.

Kapcsolódó írásaink