Belföld

Adómentességet szorgalmaz a kismamáknak a FICSAK

Javítaná a demográfiai mutatókat a 25 és 30 éves koruk között szülő nők személyijövedelemadó-mentességének bevezetése. A Fiatal Családosok Klubjának számítása szerint mindez jelentős anyagi kedvezménnyel járna az érintetteknek.

Adómentességet szorgalmaz a kismamáknak a FICSAK
A támogatási rendszer további bővítése segítené a gyermekvállalást (Képünk illusztráció.)
Fotó: Purger Tamás / MH

A családpolitikai rendszer további bővítése elősegítené, hogy még a 20-as éveikben váljanak anyává a nők – hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapító-elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap. Király Nóra a kormánynak arra a tervére reagált, amely szerint ha egy 25. évét betöltött nő – akinek már nem jár a fiatalok szja-mentessége – gyermeket szül 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig adómentességet kap.

A Ficsak alapítója kiemelte, bármilyen helyzet van, háború vagy megszorítások, akkor is gondolni kell arra, hogy a jelenlegi demográfiai küzdelemben áttörést lehessen elérni. Emlékeztetett, a kabinet tizenkét esztendeje küzd azért, hogy minél több gyermek szülessen, és e törekvés eddig sikeres volt. Felidézte, hogy 2010-ben a hazai termékenységi ráta 1,27 százalék volt, ma pedig másfél felett jár, látszik tehát a lassú javulás.

Király Nóra szerint ma az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kitolódott a szülés időpontja, a legtöbb nő 30 éves kora után vállalja az első gyermeket. Emiatt azonban nem jön világra annyi gyermek, amennyit az érintettek szerettek volna, mert kifutnak az időből.

Király Nóra hozzátette, számításaik szerint a jövedelemtől függően akár ötven-százezer forintos havi megtakarítást is jelenthet egy, a munkaerőpiacra visszatérő fiatal anyának az újabb családpolitikai intézkedés bevezetése.

Kapcsolódó írásaink