Belföld

Negyvenesztendős lett az István, a király

Nagyszabású programsorozattal, kiállítással, jubileumi előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját 2023-ban. A megemlékezés része lesz a korabeli jelmezek bemutatása is.

Negyvenesztendős lett az István, a király
A legendás rockoperát első bemutatása óta már több alkalommal is színpadra vitték
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval is megünneplik majd 2023-ban az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját – jelentette be csütörtökön L. Simon László. Az MNM főigazgatója az eseménysorozat budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, e rockopera össznemzeti ügy, hiszen egy olyan műről van szó, amely négy évtizeden át nemzedékek számára jelentett meghatározó élményt. Emlékeztetett, Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált alkotásának ősbemutatója 1983-ban a városligeti Királydombon volt.

Tájékoztatása szerint 2023-ban kiállítást hoznak létre. A tárlat a Szent István-kultusz kiépüléséről fog szólni, 1083-tól egészen napjainkig bemutatva e folyamat fontos állomásait, jelentős tárgyi emlékeit és dokumentumait. A tárlaton a rockopera fontos pillanatait, díszleteit, jelmezeit, fénykép- és filmes dokumentációját is a közönség elé tárják.

A tervek szerint 2023. május 15-én nyíló kiállításról L. Simon László elmondta, megnyitóján és másnap a múzeum kertjében koncertet is tartanak, ezzel indítva útjára az évfordulóra tervezett programsorozatot. Novák Péter, a jubileumi előadás rendezője kiemelte, a 2023. augusztus 18-án és 19-én látható előadáson szeretnék a közönséget a fókuszba helyezni, ezért interaktív előadást terveznek.

Kapcsolódó írásaink