Belföld

Módosított törvények

Az Európai Bizottságnak való megfelelés érdekében fogadott el módosításokat az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Az úgynevezett kondicionalitási eljáráshoz Balla György (Fidesz) nyújtotta be a javaslatokat.

Módosított törvények
Balla György (Fidesz): Az EB még a bizottsági ülés napján is tárgyalni akart az előterjesztésekről, hiába voltak azok előre leegyeztetve
Fotó: MH

Az Európai Bizottság (EB) még a bizottsági ülés napján is tárgyalni akart az előterjesztésekről, hiába voltak előzetesen azok leegyeztetve – közölte csütörtökön Balla György (Fidesz). A képviselő aláhúzta, emiatt kellett a bizottsági ülés kezdését is délután egy óráról négyre csúsztatni.

Az a szerv, amely a jogállamiságot kéri számon, a magyar jogállamiságot nem veszi figyelembe – válaszolta Hajnal Miklós (Momentum) azon felvetésére, miért érkeztek az akár több hónapja beterjesztett törvényjavaslatokhoz a testület ülése előtt két órával a módosítások. Így szinte új változatban került a törvényalkotási bizottság elé az eredetileg Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról című előterjesztés. A javaslat új címe egyébként A kondicionalitási eljárással összefüggésben a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény módosításáról lett.

A jogalkotási törvény módosítása is változik. Így a jövőben határidőt kap a kormányzati ellenőrzési szerv a jelentése elkészítésére, kellő indokot kell adni akkor, ha egy előterjesztést nem bocsátanak társadalmi egyeztetésre, indokolt esetben a kormányzati ellenőrzési szervnek nem lehetősége, hanem kötelezettsége lesz pénzbírság kiszabása. További elem az is, hogy a pénzbírság megfizetése mellett is eleget kell tenni az ellenőrzési szerv megállapításainak. Az összeg mértékét pedig úgy kell meghatározni, hogy annak visszatartó ereje legyen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom