Belföld

Orbán Viktor az energiabiztonságról és a migrációról is tárgyalt a török parlament elnökével

Orbán Viktor és Mustafa Sentop tárgyalt az illegális migráció elleni, közös küzdelemről is

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor az energiabiztonságról és a migrációról is tárgyalt a török parlament elnökével
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen, j) fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI

A megbeszélésen egyetértettek a Magyarország és Törökország számára egyaránt stratégiai jelentőségű kérdésekben – mondta a sajtófőnök, hozzátéve: a Brüsszel által Európában elfogadtatott szankciók nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, az emiatt kialakult energiaválság különös aktualitást adott a magyar–török felső szintű egyeztetésnek. A megbeszélésen ezért szó volt a kelet–nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről is. Orbán Viktor nagyra értékelte, hogy a Török Áramlatra való rácsatlakozással Törökország a magyar piac földgázellátásának egyik legfontosabb tranzitországa lett.

Orbán Viktor és Mustafa Sentop ezenkívül tárgyalt az illegális migráció elleni közös küzdelemről is. A magyar miniszterelnök szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Ha Törökország nem tenne erőfeszítéseket a migrációs nyomás elhárítása érdekében, akkor Európát egy eddig soha nem látott migrációs hullám érné el – fejtette ki.

A csütörtöki megbeszélésen a felek az orosz–ukrán háború kapcsán a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozták – mondta Havasi Bertalan.

Kapcsolódó írásaink