Belföld

Városháza: Mennyit kaptatok a júdáspénzből?

„Mennyit kaptatok az amerikai júdáspénzből?” feliratú molinóval várták ma a Városházán Karácsony Gergely főpolgármestert és a baloldali képviselőket a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Fidelitas tagjai, akik az egyre dagadó baloldali kampányfinanszírozási botrányra szerették volna felhívni a figyelmet. 

Városháza: Mennyit kaptatok a júdáspénzből?
A Fidelitas akciója a szeptember 28-i közgyűlésen
Fotó: MH/Purger Tamás

Az akciót a Fidelitas szervezte, azonban a késve érkezett főpolgármester nem zavartatta magát, szemrebbenés nélkül elsétált a táblát tartók mellett. A felirat arra az egyre dagadó kampányfinanszírozási botrányra reflektált, amiről korábban a bukott miniszterelnök-jelölt Márki-Zay szólta el magát.

A baloldal az országgyűlési választás kampánya során több milliárd forintot kapott főleg Soros Györgyhöz köthető szervezetektől. Ahhoz, hogy ezeket a pénzeket tisztára mossák, számos cselt is bevetettek, hiszen a hatályos magyar törvények szerint kampányfinanszírozást külföldről senki nem fogadhat el.

Erre született megoldásként, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom jogi értelemben civil szervezetként működött, így ezek a kampányfinanszírozási szabályok nem vonatkoztak rá.

A milliárdos támogatások mögött álló egyik ember az a Korányi Dávid, aki az Action for Democracy vezetője, és ezer szálon kötődik Soros György és az amerikai Demokrata Párt embereihez. Az általa vezetett szervezet már a kampány legelején prioritásként kezelte a magyar baloldal győzelemre segítését, ehhez még egy reklámot is készítettek, amit a New York-i Times Square egyik óriás kivetítő tábláján játszottak.

Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy Korányi úgy finanszírozta a baloldal kampányát, hogy közben Karácsony Gergely tanácsadója is volt egyben. Ennek fényében nem meglepő, hogy Karácsony Gergely – ahogy a baloldal is – egyre kínosabbnak érzi a botrányt.

Kapcsolódó írásaink