Belföld

Korszerű irányítástechnikai rendszert alkalmaznak a Tiszalöki Vízlépcsőn

A projekt során megújul a monitoring- és irányítástechnikai szempontú adat- és információs rendszer

Új, korszerű irányítástechnikai rendszert vezetnek be a Tiszalöki Vízlépcsőn, az 5,703 milliárd forintos beruházás a tervek szerint jövő év májusra készül el – közölte a projekt kommunikációjáért felelős Rosvig Reklámügynökség kedden közleményben az MTI-vel.

Korszerű irányítástechnikai rendszert alkalmaznak a Tiszalöki Vízlépcsőn
Tiszalöki Vízlépcső
Fotó: Facebook/Tiszalöki Vízlépcső

A beruházásra az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Konzorcium a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) pályázatán nyert 5,703 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást – tájékoztattak.

A nemzeti vízstratégia részeként megvalósuló projekt célja egy átfogó rekonstrukció, így a műtárgy közvetett módon hozzájárul az árvízi veszélyeztetettség csökkentéséhez, ezen keresztül a klímaváltozás következtében gyakoribbá váló, szélsőséges árvizek emberi egészségre és életre, a vagyonra, a vizek minőségére, a környezetre, a kulturális örökségre, a gazdasági tevékenységre és az infrastruktúrára gyakorolt, káros hatásainak mérsékléséhez is – írták.

A projekt során megújul a monitoring- és irányítástechnikai szempontú adat- és információs rendszer, amely lehetővé teszi a hatvannyolc éve üzemelő létesítmény jelen kornak megfelelő, biztonságos és automatikus vezérlését – közölték. Az új irányítástechnikai rendszer bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az összes technológiai rendszer mérési adatait, a gáttáblák állásjelzéseit, valamint a vízrajzi mérési adatokat automatikusan egy rendszerbe integrálva lehessen feldolgozni, kezelni és kiértékelni – tájékoztattak.

A közlemény szerint az új irányítástechnikai rendszer létrehozásához fejlesztik a monitoringeszközöket, egységes mérés-adatgyűjtést és vezérlést biztosítanak, az üzemi területen belüli adatátviteli rendszert fejlesztik, optikai hálózatot építenek ki, számítógépes folyamatfelügyelő rendszert vezetnek be, illetve jég- és uszadékmegfigyelő kamerarendszert építenek ki – tájékoztattak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom