Belföld

A Lakitelki Találkozóra emlékeztek

„Megpróbáljuk a lehetetlent, hogy elérjük a lehetségest!” – 35 éve volt a Lakiteleki Találkozó – címmel a Batthyányi Lajos Alapítvány és a Rubicon Intézet beszélgetést szervezett kedd este, amelyen Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt kérdezte Kovács Örs.

A Lakitelki Találkozóra emlékeztek
Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt kérdezte Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A budapesti Lónyay–Hatvany-villában tartott rendezvényen a Lakitelki Találkozóra emlékeztek. Pontosan azon a napon, amelyen – 1987-ben, harmincöt éve – Lezsák Sándor költő, tanár házának kertjében 181 értelmiségi részvételével megtartották a népi-nemzeti irányzat első seregszemléjét. 

Ugyanezen a napon, a kertben felállított sátorban alapították meg a későbbi rendszerváltoztató pártot, a Magyar Demokrata Fórumot, amely aztán az első szabad választások győztese lett. Ezzel Lakitelek a rendszerváltoztatás történetének egyik legfontosabb állomásává vált, Lezsák Sándor pedig a rendszerváltozás megkerülhetetlen kortanúja, a népi-nemzeti eszméket képviselő értelmiségi ellenzék szervezője.

A diktatúra felszámolása, az együttműködés felajánlása és egy új mozgalom, később párt létrehozása is innen, Lakitelekről indult.

Lezsák Sándor
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Lezsák Sándor tanár, író, költő, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, országgyűlési képviselő, a lakiteleki találkozó házigazdája a kedd esti nyilvános rendezvényen személyes élményeit elmesélve elevenítette fel a találkozó megrendezésének nehézségeit. És természetesen beszélt a rendszerváltozás korszakának más vezető személyiségeivel meglévő jelenlegi kapcsolatáról. Valamint arról, mit sikerült megvalósítani a lakiteleki nyilatkozatból az eltelt 35 év alatt.

A beszélgetés házigazdája Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom