Belföld

Varga Mihály: Csütörtöktől elérhetők az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapírok

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bővítette lakossági állampapír-portfólióját, így szeptember 29-től a lakosság már megvásárolhatja az újra forgalomba hozott Bónusz Magyar Állampapírt, amelynek induló kamata évi 11,32 százalék, valamint a megújított Prémium Magyar Állampapír sorozatokat is, amelyek induló kamata 11,75 százalék – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán. Az infláció és a kamatlábak emelkedése ellenére a Magyar Állampapírok továbbra is biztonságos, kamatadómentes, magas kamatozású és az infláció ellen hosszú távon védelmet nyújtó befektetési lehetőségek.

Varga Mihály: Csütörtöktől elérhetők az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapírok
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Az ÁKK újra bevezeti a befektetői igényeket és a jelen gazdasági környezetet figyelembe véve a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) – közölte az ÁKK közleményében.  Az új BMÁP sorozat hároméves futamidejű, dematerializált, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír. Kamatmértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze.

A forgalmazókkal történt egyeztetést követően a korábbi előzetes bejelentéshez képest az ÁKK változtatott a kamatbázis meghatározása során alkalmazott vetítési alapon. A korábban közöltekkel ellentétben nem a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez, hanem a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez köti a kamatbázist. 

Ez alapján a 3 éves BMÁP kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. 

Ehhez adódik a kamatprémium, amelynek mértéke egy százalék. A kamatfizetés gyakorisága igazodik a kamatbázishoz, az időarányos kamat kifizetése háromhavonta történik, így az első kamatfizetésre még ebben az évben sor kerül, ami vonzóbbá teheti a lakosság körében a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt.

Megújul az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Az új sorozatok alapcímlete 1000 forintról 1 forintra változik. A két új sorozat kamatozása hibrid kamatozás lesz, az első kamatperiódusban fix, évi 11,75 százalék kamatot fizet, majd a második kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá, amelynek kamatmeghatározása megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít sorozatonként eltérő kamatprémiumot.

Az első kamatfizetés a 2027-ben lejáró sorozat esetében 2023. januárban, a 2029-ben lejáró sorozat esetében pedig 2023. február végén lesz. Így a befektetők a magas időarányos kamathoz hamar hozzá tudnak jutni. A második kamatperiódusra a kamatbázis a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex lesz, a kamatprémium mértéke pedig a 2027-ben lejáró PMÁP után +0,75 százalék, a 2029-ben lejáró PMÁP után +1,50 százalék.

Mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes. A futamidő alatt mind a BMÁP, mind a PMÁP bármikor eladható. 

2023. január 1-jétől kizárólag a Bónusz Magyar Állampapírnál és a Prémium Magyar Állampapíroknál az ÁKK értékesítési korlátot vezet be. Egy forgalmazó egy típusú állampapír-sorozatból maximum 250 millió forint együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára. 

Az értékesítési korlát bevezetése megfelel a nemzetközi gyakorlatnak (például USA, Egyesült Királyság, Írország), amelynek értelmében a legtöbb lakossági állampapírt forgalmazó ország esetén maximált az egy lakossági befektető által vásárolható mennyiség.

Az ÁKK stratégiai célja a nagyon sikeres lakossági állampapírprogram feltételeinek közelítése a legjobb nemzetközi gyakorlathoz, valamint az ügyfélszám növelése annak érdekében, hogy minél több lakossági megtakarítónak legyen lehetősége a meghirdetésre kerülő, magas kamatozású, kockázat-, kamatadómentes lakossági állampapírokból vásárolni.

Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapír-forgalmazó helyeken.

Kapcsolódó írásaink