Belföld

Így készülj fel a középiskolai felvételire

Pályaválasztási tesztet íratnak a végzősökkel, hogy kiderüljön, ki miben jó

Alig kezdődött meg a tanév, a nyolcadikosok már lázban égnek, hiszen hamarosan ki kell választaniuk, melyik középiskolába jelentkezzenek. Beindultak a fizetős előkészítő szakkörök, de segítségképpen megmutatjuk azt is, hol érhetők el ingyen a vizsgafeladatok. 

Így készülj fel a középiskolai felvételire
December 2-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli vizsgára
Fotó: MH

Még csak egy hónapja indult a tanév, de az általános iskolák végzőseire hamarosan fontos döntés vár. Október második felében megjelennek a középiskolák felvételi tájékoztatói, és elindul a roham a legnívósabb intézményekért.

Az iskolák egy része előírja a diákok számára a központi írásbeli felvételi vizsgát, máshol az általános iskolai jegyek alapján rangsorolják a tanulókat, és van, ahol az írásbeli mellett még szóbeli felvételit is szerveznek. A szabály szerint az az intézmény szervezhet szóbelit, ahová a megelőző három tanévben legalább kétszer annyian akartak bekerülni, mint ahány hely van.

Bár a felvételi vizsgák csak 2023 elején lesznek, sok iskolában már most megkezdik a felkészülést. A felvételi előkészítő tanfolyamok többsége már szeptemberben elindult, ami korainak tűnhet, de indokolt:

az elitgimnáziumokban és a legkedveltebb iskolákban még a hat-nyolcszoros túljelentkezés is gyakori, ezért nem mindegy, kinek hogyan sikerül a felvételi dolgozat.

A tanfolyamoknak se szeri, se száma, az interneten sokféle felkészítő kurzust hirdetnek, online és személyes formában is, de érdemes alaposan körülnézni, mert nagy a különbség az árak között. Egyes szakkörök ára – főként Budapesten – 80–90 ezer forint is lehet, míg más kurzusok már 30–40 ezer forintért is elérhetők. Aki nem akarja a véletlenre bízni, magántanárt is fogadhat, a pedagógusok jellemzően három-hatezer forintos óradíjat kérnek el.

A kormány szeptemberre beoltaná a 12 év feletti diákokat is (képünk illusztráció)
Jelentkezés előtt érdemes kipróbálni a felvételi előkészítő kurzusokat, ahol leendő tanáraikkal is megismerkedhetnek a diákok
Fotó: MH

A legjobb ötlet mégis az, ha a diák eleve a kiszemelt iskolában készül fel a felvételire, a középiskolák jó része ugyanis kínál saját felkészítőt, ráadásul a céges kurzusoknál jóval barátságosabb áron. Csak egy példa: a Városmajori Gimnázium hatodikosoknak és nyolcadikosoknak is indít felkészítő szakkört magyarból és matekból. Az oktatás 10–15 fős csoportokban zajlik, és összesen tizenkét foglalkozást kínálnak szeptember közepétől január elejéig, amelynek ára 26 ezer forint. A foglalkozásokat a gimnázium tanárai tartják, a részvétel így jó alkalom a leendő pedagógusokkal való megismerkedésre is.

Nincs ok csüggedésre akkor sem, ha valakinek nem telik felkészítőre. Az Oktatási Hivatal honlapján húsz évre visszamenőleg fellelhető valamennyi korábbi felvételi vizsga feladatsora, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba készülők, valamint a leendő kilencedikesek számára is. A feladatok javítási, értékelési útmutatókkal együtt letölthetők, szóval ingyen is lehet gyakorolni. Nem érdemes továbbá kihagyni a nyílt napokat sem, a bizonytalanoknak sokat segíthet, ha személyesen is szétnéznek a választott iskolákban, mielőtt eldöntik, hová adják be a felvételi kérelmet.

Számos lehetőség áll a leendő középiskolások előtt (képünk illusztráció)
Az elmúlt évek felvételi vizsgafeladatai ingyen letölthetők az Oktatási Hivatal honlapjáról
Fotó: MH/Purger Tamás

Érdekesség, hogy 2020 óta központi segítséget is kapnak a választáshoz a tanulók, a kormány bevezetett ugyanis egy pályaorientációs mérést, amelyet minden iskolában elvégeznek a felvételi előtt. A felmérés 86 kérdésből áll, amelyet a 14 éves korosztály életkori sajátosságai alapján állítottak össze. A teszt végén

mindenki visszajelzést kap arról, mik az erősségei, milyen tagozatra, iskolatípusba érdemes jelentkeznie.

Az eredmény persze semmire sem kötelezi a tanulókat, pusztán ötleteket ad a mérlegeléshez, hogy a gyerekek a személyiségüknek, felkészültségüknek megfelelő irányba mehessenek tovább.

Ami a legfontosabb határidőket illeti: a középiskolák október 31-ig teszik közzé a felvételi követelményeket, ekkorra nyilvánosak lesznek a felvételi tájékoztatók is, amelyekben az iskolák kínálatát lehet böngészni. A központi írásbelire december 2-ig kell jelentkezni, maga a vizsga egyébként 2023. január 21-én lesz. Fontos, hogy a vizsgára jelentkezés nem helyettesíti a választott iskolába való jelentkezést, ez két külön dolog. Utóbbi határideje február 22. A szóbeli vizsgák 2023. február 27. és március 14. között várhatók, a felvételi hivatalos végeredménye pedig áprilisban derül ki.

Kapcsolódó írásaink