Belföld

Hollik: Brüsszelnek felül kell vizsgálnia a szankciókat!

Európában energiaválság van az elhibázott szankciók miatt

A kormánypártok szerint Brüsszelnek felül kell vizsgálnia a szankciókat amíg nem késő, mert ha nem változtatnak rajtuk, abba Európa „bele fog gebedni” – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában.

Hollik: Brüsszelnek felül kell vizsgálnia a szankciókat!
Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A politikus arra hívta fel a figyelmet: ma már mindenki számára nyilvánvaló és letagadhatatlan, hogy Európában energiaválság van az elhibázott szankciók miatt. Legutóbb – folytatta – az amerikai gazdasági lap, a Wall Street Journal írt a témáról, és arra a következtetésre jutott, hogy a szankciók által okozott energiaválságnak Európa a legnagyobb vesztese, és az amerikai gazdaság a legnagyobb nyertese lesz, ráadásul a szankciók nemcsak időleges, hanem örökre szóló károkat fognak okozni az európai gazdaságnak.

Hollik István a lapot idézve hozzátette: az Európából hiányzó orosz gázmennyiséget az elkövetkezendő két évben nagyon nehezen és sokkal drágábban lehet majd pótolni, ezért a tartósan magasan levő energiaárak miatt sok energiaigényes vállalkozás egyszerűen megszünteti tevékenységét, leállnak a gyárak, bezárnak, vagy tehetik át a termelést Amerikába, ahol jóval olcsóbb az energia.

Úgy összegzett: egyre többen jutnak arra a következtetésre a szankciókkal kapcsolatban, mint a Fidesz–KDNP képviselői, és egyre többen ismerik fel, hogy a szankciók óriási és hosszú távú károkat okoznak Európának és az európai gazdaságnak.

Amíg Brüsszelben az unió vezetői azt ígérték, hogy a szankciók hatásosak lesznek, és Európában ezek nem fognak fájni, ennek éppen az ellenkezője valósul meg: az elhibázott szankciók által okozott válságon mindenki nyer, de Európa óriásit veszít – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom