Belföld

Kerékpárszabályok vonatkoznának az elektromos rollerre

Elképzelhető, hogy a KRESZ-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják.

Kerékpárszabályok vonatkoznának az elektromos rollerre
Ideje szabályozni ennek a kedvelt közlekedési eszköznek a forgalmát
Fotó: MH

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná. Akár még idén hatályba is léphet. Az elektromos rollerekre és segwayekre vonatkozó új szabályozások kerülnek be a magyar KRESZ-be, a módosítások már idén megjelenhetnek. „Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani” – mondta az Infostartnak Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

„Lesz társadalmi vita, és nagyon reménykedem, hogy ezt a KRESZ-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb a jövő év első felében.”

A módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset. Volt olyan esztendő a kilencvenes évek elején, amikor 2500 halálos közlekedési baleset történt. Most 550 környékén vagyunk, de a nyugati országokhoz képest még jelentős az elmaradás: 2019-ben Oslóban egy halálos közlekedési baleset történt, Helsinkiben három, Bécsben 18, Budapesten pedig 51.

Révész Máriusz szerint sok panasz érkezik elektromos rolleresektől, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség egyébként segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket. Révész szerint ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez „egy teljesen rossz helyzet”. A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak.

A nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy a 25 km/h-nál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak, amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai alá essenek.

Kapcsolódó írásaink