Belföld

Nem aprózták el a cigicsempészek

Csaknem huszonhárommillió szál csempészett cigarettát találtak a pénzügyőrök a debreceni repülőtérnél négy kamionban. A NAV mintegy ráadásként pedig begyűjtötte az ügyben érintett nemzetközi bűnszervezet magyar tagját is.

Nem aprózták el a cigicsempészek
A füstölnivalót autóalkatrészek közé rejtették a bűnözők (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Autóalkatrészek közé próbálták elrejteni azt a huszonhárommillió szál cigarettát, amelyet a debreceni repülőtéren szúrt ki a NAV. Mint hétfőn honlapjukon közölték, a szállítmány az Egyesült Arab Emírségekből, Dubajból érkezett egy teherszállító gépen, és utána négy lengyel kamionra rakodták át. A NAV nyomozói akkor tartóztatták föl a járműveket, amikor azok elhagyták a légikikötő területét.

A tétel értéke kétmilliárd forintot tesz ki, és ha a csempészakció sikerrel jár, a költségvetésnek összességében 3,5 milliárd forint kára keletkezik.

A bűnszervezet négy, eddig azonosított tagja közül hárman külföldiek, a negyedik magyar állampolgár. Utóbbit – aki a Dubajból érkezett csempészcigi továbbszállítását koordinálta Európába – éppen külföldi utazása előtt, egy debreceni szálloda recepcióján fogták el a NAV nyomozói.

Az otthonában tartott kutatáson iratokat, elektronikus adatokat, továbbá az okozott kár megtérülésére hét nagy értékű luxusautót, több mint háromszázmillió forint értékű devizát és negyvenkilenc karórát foglaltak le. Az akció részeként az Europol és az Eurojust bevonásával – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – Ausztriában, Lengyelországban és Csehországban folytak kutatások. A magyar állampolgárságú elkövetőt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte letartóztatását. A három külföldi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Mint a NAV közölte, a hatóságok bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak. Ha a vádak bebizonyosodnak, az elkövetők akár húsz évet is kaphatnak.

Önmagát buktatta le a csepeli „kakas”

Lezárta a nyomozást a XX. kerületi rendőrség egy elképesztő ügyben. Mint írták, a 62 esztendős vádlott még tavaly ősszel került a látókörükbe, amikor két és fél évre elegendő illegális potencianövelőt foglaltak le nála a hatóságok. A nyomozás adatai szerint Sz. László 2021. szeptember 9. és 10. között körülbelül húsz-huszonöt doboz potencianövelő szert vett át egy ismerősétől, akinek ezért 1650 eurót adott, majd szeptember 15-én egy másik személytől egy zacskó újabb adag illegális gyógyszert szerzett meg 2750 euróért. A történteket a férfi hozta a nyomozók tudomására, mivel elmondása szerint a termékekkel kapcsolatban átverték, és közel másfél millió forintos kára keletkezett. A rendőrök a készítményeket lefoglalták, majd azokat egy szakértőnek adták át. Mint utóbb kiderült, a tétel szabályos fogyasztás esetén két és fél esztendőre elegendő.

Kapcsolódó írásaink