Belföld

Palkovics: A kutatás előtérbe kerül a meteorológiai szolgálat átalakításával

A miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét.

Palkovics: A kutatás előtérbe kerül a meteorológiai szolgálat átalakításával
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlésén, Szegeden.

A miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét, ehhez – mondta – forrást, 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítanak.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az OMSZ-t felügyelő miniszterként az új struktúrában nem kívánt együttműködni az augusztus 20-a után menesztett két vezetővel, de ez – mint fogalmazott – nem zár ki semmi mást.

A tárcavezetőt a Szegedi Tudományegyetem épülete előtt az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai szerint mintegy száz békés tüntető fogadta.

Kapcsolódó írásaink