Belföld

Szombaton kifestik Budapest éji egét

Forgalomkorlátozásokra és lezárásokra kell készülni Budapest belvárosában a szombati ünnepi tűzijáték miatt. Így például péntektől korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet és a Szabadság hídon.

Szombaton kifestik Budapest éji egét
Az égi parádé az Országgyűlés épülete mellől nézve (Képünk a tavalyi rendezvényen készült)
Fotó: Purger Tamás/MH

 Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékot az aznap estére várható – s mint utólag kiderült, tévesen – kedvezőtlennek ítélt időjárási körülmények miatt halasztották el. Az eseményt most szombaton este kilenc órától tartják meg. Mint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, csütörtökön 21 órától lezárják a budai- és a pesti alsó rakpartot hétfőn 6 óráig, valamint hétfőn és kedden 22 órától másnap 6 óráig. A tűzijáték előkészítő munkái miatt péntektől korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet és a Szabadság hídon.

Szombaton 16 órától a Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó utca-Erzsébet híd-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút által érintett szakaszon belül jelentős forgalomkorlátozások, lezárások várhatók. Előreláthatólag 19 órától lezárják az Erzsébet és a Szabadság hidat, de a hatóság döntése alapján korlátozhatják a Petőfi és a Margit híd forgalmát is – tudatta a BKK – , és egyben a kötöttpályás közlekedési eszközök, elsősorban a metrók igénybevételét javasolja szombaton a belváros elérésére.

A 3-as metró szombaton 18 órától éjfélig a déli szakaszon is jár: Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között metróval, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között a sűrűbben induló pótlóbusszal lehet utazni. Ugyanakkor a déli szakaszon a metró nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson. A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 2M villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival vagy gyalog közelíthető meg.

A metró 18 óráig a hétvégi rend szerint, Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusz közlekedik. A BKK közölte, a 2-es, a 2B és a 2M villamos pénteken 21 órától üzemzárásig, valamint szombaton várhatóan 19.30 és 22 óra között csak a déli végállomások és a Boráros tér között jár. Szombaton napközben a déli végállomások és a Március 15. tér között járnak a villamosok. Szombaton 19 órától több villamos- és buszjárat közlekedése is változik.

A tűzijátékot követően a belvárosban sűrűbben induló kötöttpályás közlekedési járatokhoz csatlakozva számos vonalon többletindulásokkal segíti a BKK a hazajutást - írták. A társaság felhívta a figyelmet arra is, hogy az aktuális, valós idejű közlekedési rendről a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Kapcsolódó írásaink

Jövő szombatra halasztják a tűzijátékot

ĀAz augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs döntött: ma nem lenne biztonságos a megtartása – Elmarad a Szent Jobb-körmenet is