Belföld

Koronatanút hallgatnak meg Czeglédyék büntetőperében

A tanúknak – szemben a vádlottakkal – igazmondási kötelezettségük van

November 8-án és 9-én az egyik koronatanú meghallgatásával folytatódik a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt egykori szocialista, ma már DK-s szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken – értesült portálunk a bíróság szóvivőjétől.

Koronatanút hallgatnak meg Czeglédyék büntetőperében
Bizalom és barátság övezi Czeglédy és a bukott kormányfő, Gyurcsány kapcsolatát
Fotó: MH/Facebook

A lassan öt éve tartó, ám Czeglédy Csaba első rendű vádlott mentelmi joga miatt kétszer is félbeszakadt monstre adócsalási ügy, amely Szegeden kezdődött, majd elfogultságot jelentő bírák miatt Kecskeméten folytatódott, új fejezetéhez érkezik az ősszel. Novembertől ugyanis olyan tanúkat hallgat meg a bíróság, akik eredendően vádlottak voltak, sőt az ügyészséggel megkötött egyezségük révén megkezdték börtönbüntetésük letöltését is. Sőt, olyanok is akadnak közöttük, akik az előzetesben töltött idő beszámításával már le is töltötték a büntetésüket.

Az új büntetőeljárási törvény értelmében őket már nem vádlottként, hanem tanúként hallgatja ki a bíróság, amelynek azért van nagy jelentősége, mert a tanúknak – szemben a vádlottakkal – igazmondási kötelezettségük van. Ha ennek nem tennének eleget, akkor hamis tanúzásért is felelősségre vonhatók lennének. Czeglédy húsz vádlott-társa közül a büntetőper megindulása előtt nyolc kötött egyezséget a vádhatósággal, közülük ketten ezt visszamondták, a per elindulását követően pedig még egy vádlott kérelmezte az alacsonyabb büntetéssel járó egyezséget, amelynek első számú feltétele a bűncselekmény elkövetésének beismerése. Czeglédy Csaba és a többi érintett vádlott továbbra is tagadja a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja 2011–17 között az általános forgalmiadó elcsalása, valamint a járulékfizetési kötelezettség kijátszása volt. A büntetőeljárásban nyolc iskolaszövetkezet érintett, ezek vezetői fiktív módon csak a nevüket adták, a munkaközvetítést ténylegesen a Human Operator Zrt. alkalmazottai végezték. A számlázási lánc középső szintjén a Human Operator leányvállalatai álltak, formálisan ők szerződtek az iskolaszövetkezetekkel, amelyeknek be kellett volna fizetniük az áfát. Ha egy szövetkezetnek jelentős tartozása halmozódott fel, azt felszámolták, és a helyére egy újat szerveztek.

A novemberben tanúként idézett, hetedrendű vádlott azért is koronatanúja az ügynek, mert először Czeglédyék egyik leányvállalatának, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. volt a tulajdonosa, később pedig a másik leányvállalatnak, az előző örökébe lépő Pannon Humán Koordinátor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője lett. Vagyis Czeglédy egyik legfőbb bizalmasáról van szó. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. neve egyébként felbukkan a Gyurcsány család cégének, az Altus Portfólió Kft. által nyújtott kölcsönök kapcsán is, az egyik ilyen kölcsönnél a 90 milliós tételből 57 milliót továbbítottak a hetedrendű vádlott vezette leányvállalatnak. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. pedig az a cég, amelyről az adórevizori jelentés megállapította, hogy két és fél milliárd forintot fizetett ki, úgy hogy a pénzt apróbb tételekben bankautomatákból vették fel, és a jelek szerint zsebbe fizették ki.

Egy tanú, aki szintén egyezséget kötött az ügyészséggel az eljárás korábbi szakaszában elismerte, hogy rálátása volt arra a számlázási láncra, amely a vádirat szerint arra volt hivatott, hogy elfedje a meg nem fizetett áfát és közterheket. Beismerte, hogy számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak.

Kapcsolódó írásaink