Belföld

Háromezer ukrajnai menekült beilleszkedését segíti a Máltai Szeretetszolgálat

Augusztusban százhetven menekült gyermek töltött egy-egy hetet a Máltai Szeretetszolgálat táboraiban

A karitatív szervezet az elmúlt fél évben hetvenezer menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, és több mint négyszáz tonna tartós élelmiszert szállított Ukrajnába – derül ki a Máltai Szeretetszolgálat közleményéből.

Háromezer ukrajnai menekült beilleszkedését segíti a Máltai Szeretetszolgálat
A beregsurányi határátkelőnél jelenleg is folyamatos, 24 órás szolgálatot teljesít a Máltai Szeretetszolgálat
Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgála

Százötven Magyarországon tartózkodó ukrán családdal köt egy évre szóló támogatási szerződést, és további kétezer-ötszáz ukrajnai menekülőt részesít háromhavi támogatásban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy a hosszú távon itt maradó családok integrációját elősegítse, életük újrakezdését megkönnyítse – olvasható a szervezet közleményében. A segítő programok az önálló lakhatásban, a gyerekek közelgő iskolakezdésében, a szülők elhelyezkedésében egyaránt hathatós támogatást jelenthetnek.

Kiemelték, a mindennapos ügyintézésen, a nyelvi nehézségek áthidalásán és a családok életét kísérő szociális segítők munkáján túl az érintettek pénzbeli támogatást is kapnak, amit a szociális szférában új elemként megjelenő humanitárius kártyára utal a szeretetszolgálat, ezzel pedig kizárólag az előzetesen meghatározott kiadásokat lehet fizetni.

Az uniós forrásból megvalósuló integrációs programban részt vevő családokat a Máltai Szeretetszolgálat regionális szervezetei választják ki. Az eddig kiválasztott családok nagy részében az édesapa már évek óta valamelyik magyarországi nagyüzem vendégmunkásaként dolgozik, a háború kitörését követően pedig utána jöttek a családtagjai is. A programba azonban nemcsak a régóta itt dolgozó alkalmazottak kerültek be, a résztvevők képzettsége változatos, gépész, könyvelő és balettművész egyaránt megtalálható közöttük.

A Máltai Szeretetszolgálat családgondozói figyelemmel kísérik a családok mindennapjait, és szükség esetén segítséget nyújtanak. A gyermekek szeptembertől magyar iskolában folytatják tanulmányaikat, jellemzően a lakóhelyükhöz közeli általános iskolába íratták be őket. Az első időszakban a karitatív szervezet munkatársai még intenzíven vesznek részt a családok életében, később a segítők szerepe fokozatosan csökken, majd egy év után a családoknak képessé kell válniuk az önálló életre, illetve magyarországi tartózkodásuk költségeinek előteremtésére.

Az integrációs program mellett a Máltai Szeretetszolgálat három hónapos segítő programot is indított, ez utóbbit a menekülők számára felajánlott adományokból fedezi a karitatív szervezet. A programban 2500 személy kaphat havi 30 ezer forintos támogatást, egy négytagú, kétgyermekes család így 120 ezer forintban is részesülhet három hónapon át. A pénzt humanitárius kártyára utalja a szeretetszolgálat.

A beilleszkedést segítő programok részeként augusztusban százhetven menekült gyermek töltött egy-egy hetet a Máltai Szeretetszolgálat táboraiban.

Hat hónap telt el a háború február 24-i kitörése óta. Fél év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hetvenezer ukrajnai menekültnek nyújtott közvetlen segítséget Magyarországon, 415 tonna segélyszállítmányt juttatott Ukrajnába 482 millió forint értékben, az utóbbi hetekben indult programjai révén pedig 3000, hosszú távon Magyarországon maradó menekült beilleszkedéséhez, esetleges letelepedéséhez nyújt segítséget – emlékeztettek.

A beregsurányi határátkelőnél jelenleg is folyamatos, 24 órás szolgálatot teljesít a Máltai Szeretetszolgálat, az első menekülthullám fogadásakor kihelyezett eszközei konténerekben ma is ott vannak, bár az utóbbi időszakban itt belépő napi 150 menekülő közül már csak néhány tucatnyian kérnek segítséget.

A menekültek ellátásában a Máltai Szeretetszolgálat számos intézménye vesz részt, a munkába az ukrán határtól távol eső településeken is bekapcsolódtak. Győrött például 400 önkéntes fordult meg a Szeretetszolgálat „kék diszkontnak” nevezett raktárában, ahol rendkívüli logisztikai feladatot jelentett a helyben felhasznált élelmiszerek kezelése. A városi máltai központban külön „étlaptanácsot” tartottak a közreműködők, hogy változatosan étkeztessék a szállásokon elhelyezett családokat, és a segélyszervezet mindennap visszajelzéseket kért, hogy az ukrán menekülők hogyan fogadták a nekik készített egyszerű ételeket, például az ötszáz tojásból sütött rántottát. Sátoraljaújhelyen a gyermekek felügyelete jelentett különös kihívást, volt, amikor három asszonnyal tizenhét gyermek érkezett – olvasható a Máltai Szeretetszolgálat közleményében.

Kapcsolódó írásaink