Belföld

A gazdák és a benzinkutasok nem ülnek fel a baloldali kalandoroknak

Egyre több érdekvédelmi szervezet ismeri fel, hogy a problémáikat a kormánnyal folytatott szakmai egyeztetéseken tudják megoldani, ezért nem ülnek fel a baloldali politikusok és kalandorok kezdeményezéseinek, az általuk szervezett tüntetések, demonstrációk sorra kudarcba fulladtak, ahogy a hétvégi fővárosi gazdatüntetés és az országosnak tervezett benzinkútbezárás esetében is történt, foglalta össze a tapasztalatokat Kiszelly Zoltán elemző.

A gazdák és a benzinkutasok nem ülnek fel a baloldali kalandoroknak
A gazdatüntetésre még annyian sem mentek el, mint a pizzafutárok megmozdulására
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Összesen mintegy 100 ember jelent meg az augusztus 20-ára meghirdetett gazdatüntetésen Budapesten, a beígért 1800 traktorból azonban egy sem érkezett meg. Hasonlóan eredménytelen volt a Független Benzinkutak Szövetsége által az ünnepi hétvégére kezdeményezett benzinkútbezárás is, jelentős fennakadást egyik megmozdulás sem okozott.

- A gazdák látják, hogy a kormány mindent megtesz a támogatásuk érdekében, és ha van is elégedetlenség, akkor az nem politikai, hanem szakmai okok miatt alakult ki, ami nagyon fontos különbség – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

– A kormány a kis benzinkutasokat is segíti, ezért is nem következett be az a bezárási hullám, amit erre a hétvégére vizionáltak a baloldali médiumok. A támogatásnak a mértéke és formája nem politikai, hanem szakmai vita. Itt nem csupán pénzről van szó, hanem módszerről is, hogy ezek a kormánytámogatások igazán hatékonyak lehessenek. Ezért a gazdák szinte egyáltalán nem, és a benzinkutasok döntő többsége sem dőlt be ennek a politikai kezdeményezésnek - tette hozzá.

Az elemző szerint jól látszik, hogy a baloldali bukott ellenzék, amely a rendkívüli aszályt vagy a háború okozta energiaválságot próbálja kihasználni, nem rendelkezik társadalmi támogatottsággal.

Ezt láthattuk a pizzafutárok demonstrációjakor is, akik hazaküldték a rendezvényüket kihasználni akaró baloldali politikusokat, nem kértek az influenszer-politikusokból. Ugyanígy a gazdák sem tőlük várják a problémáikra a megoldást, jelentette ki a politológus.

- Sem a gazdatüntetést, sem a kis benzinkutak bezárását nem a baloldal kezdeményezte, miként a futárok tiltakozását sem, csupán rá akarnak úszni az egyes csoportok elégedetlenségére - állapította meg Kiszelly Zoltán. - Mindez mutatja, hogy nincs saját témájuk, sem saját kezdeményezésük. Ezekben a témákban pedig a kormány és az érintett csoportok között régóta zajlik párbeszéd. A benzinkutasok is hónapok óta kapnak kompenzációt, a gazdák esetében is már a nyár elején elkezdődött az egyeztetés, ám az elhúzódó aszály miatt a valós károk csak a betakarítás ismeretében mérhetők fel.

A politológus leszögezte, hogy az ellenzék csak követő üzemmódban van, ugyanúgy mint a munkatörvénykönyv megváltoztatásakor, amikor lényegében nem az érintett érdekképviseleti szervek, a szakszervezetek tüntettek, hanem az influenszer politikusok.

Sokadszor tapasztaljuk, hogy az érdekvédelmi csoportok tartózkodnak a baloldaltól, emlékeztetett a politológus. Egyrészt látják, hogy a baloldal népszerűtlen, másrészt azt is, hogy egy ilyen kapcsolat nem annak a csoportnak a hasznára válik, amelyik érdeksérelmet szenved el, hanem az ő problémáikat kihasználni igyekvő politikusoknak, kalandoroknak jelent átmeneti támogatottság növekedést. Inkább a kormánnyal folytatott szakmai párbeszédben hisznek az érintett a csoportok.

- A baloldali médiában és buborékban azonban jól hallhatóan felerősödtek az ellenzékváltó hangok - vonta le a következtetést Kiszelly Zoltán. - Gondolhatunk például Donáth Anna szappanoperájára, a hét pontjának a kibontására. Mindezek azonban nem segítik elő, hogy az érdekcsoportok alternatívát lássanak ezekben a pártokban. Ez jól látszik a pedagógusoknál is, egészen pontosan a PDSZ-nél, amely felült a politikai kalandornak, Szabó Bálintnak, és a gazdatüntetésnél várta az 1800 traktort, végül pedig ezzel jó időre blamálta magát a szervezetet.

Kapcsolódó írásaink