Belföld

Az ateistáknak elegük van a „keresztény Magyarország" szólamából, Azbej Tristan segített nekik tisztán látni

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője Facebook-oldalán osztotta meg véleményét a magyar ateisták szervezetének új kampányáról.

Az ateistáknak elegük van a „keresztény Magyarország" szólamából, Azbej Tristan segített nekik tisztán látni
Azbej Tristan államtitkár
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár bejegyzésében azt írja, a szervezet megfeledkezik arról, hogy éppen a keresztény kulturális keret az, amely lehetővé teszi, hogy szabadon indítsanak el egy olyan kampányt, amelynek a keresztényellenes felhangja sokakat sért vagy provokál. „Sok nem keresztény kultúrájú országban a vallástalanság ugyanúgy büntetendő, mint a vallási kisebbséghez, például az üldözött keresztény közösségekhez tartozás" – világított rá.

Azbej Tristan szerint a kampány másik hibája, hogy a kereszténységet szólamnak nevezi. „A kereszténység nem szólam, hanem – ebben a világi összefüggésben – kultúra és értékrend. Azt jelenti, hogy mi, magyarok ezer éve abban az emberképben hiszünk, amit a Biblia tanít. Hiszünk az ember méltóságában és egyéni felelősségében, hiszünk az együttérzésben, a másik felé való odafordulásban, az emberi közösségek fontosságában, hiszünk a közjóban, a békében, az igazságos rendben" – fejtette ki. Hozzátette, hogy amikor eltértünk ezektől az értékektől, ide törekedtünk visszatérni. „A viszonyítási pont, az origo, az iránytű és a lelkiismeret hangja megmarad" – mondta.

Kiemelte, büszke arra, hogy Szent István király erre a keresztény kulturális talapzatra helyezte a magyar nemzetet, ugyanis ha nem így lett volna, nem éljük túl az elmúlt ezer év viszontagságait. Éppen ezért, úgy vélte, akármilyen kísérlet a keresztény örökség megtagadására önsorsrontó, egyben eleve kudarcra ítéltetett, hála Istennek – jegyezte meg az államtitkár.

„Boldog Szent István-napot, Isten éltessen Magyarország!” – zárta mondanivalóját Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője.

A bejegyzéshez csaknem százötvenen szóltak hozzá két óra leforgása alatt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink