Belföld

A rossz időjárás ellenére biztonságosan zajlottak a programok

Rossz volt az időjárás, de biztonságosan és nagy érdeklődés mellett tartották meg szombaton az augusztus 20-i nemzeti ünnep központi programjait.

A rossz időjárás ellenére biztonságosan zajlottak a programok
Novák Katalin köztársasági elnök (k) a Mesterségek Ünnepe rendezvényen a budai Várban 2022. augusztus 20-án
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kovács Zoltán, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője szombaton kora este a Facebook-oldalán azt írta: az operatív törzshöz napközben beérkezett információk szerint az ünnepi rendezvények – a rossz időjárási körülmények ellenére – augusztus 20-án is biztonságosan zajlottak le.

Az Országházban a Szent Koronát 18 óráig 5920-an nézték meg. A napközbeni budapesti programokon a rossz idő ellenére is több tízezren vettek részt.

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napra érkező látogatók állnak sorban esernyőket tartva az Országház előtt 2022. augusztus 20-án
Az augusztus 20ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napra érkező látogatók állnak sorban esernyőket tartva az Országház előtt 2022. augusztus 20-án
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Országosan szombaton 414 rendezvényt szerveztek: ezek közül 334 állami, illetve önkormányzati, 55 kulturális, 7 a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, valamint 18 más jellegű. Este 6 óráig 204 rendezvény ért véget, 133 folyamatban van, 46 nem kezdődött el, míg 31 elmaradt.

Az egész országban a legnagyobb rendben, rendőri intézkedés nélkül zajlanak az ünnepi programok – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Látogatók az Országházban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napon 2022. augusztus 20-án
Látogatók az Országházban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napon 2022. augusztus 20-án
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az operatív törzs vezetője felidézte: ahogy korábban jelezték, a 21 órára tervezett tűzijátékot elhalasztották. A tervek szerint a tűzijáték új időpontja jövő szombat, 21 óra.

Kovács Zoltán ismét mindenkit arra kért, hogy a Szent István-napi rendezvényekről és az időjárási körülményekről részletesen tájékozódjon a programsorozat applikációján vagy honlapján, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján és a média híradásain keresztül.

Gyurcsány lazított, miközben a magyarok veszélybe kerültek

Öten haltak meg, ötszázan pedig megsérültek minden idők egyik legpusztítóbb magyarországi viharában, amely a 2006. augusztus 20-i tűzijáték alatt érte el Budapestet. Egy 12 éves kislányra és egy férfire ráesett egy fa, egy nő infarktust kapott, ketten pedig abba haltak bele, hogy csónakjukat felborította a vihar. Gyurcsány Ferenc azonban a Balatonnál nyaralt, elérhetetlen volt, más pedig nem vállalta, hogy leállítja a rendezvényt. A VIP-vendégeket azért sms-ben figyelmeztették. A katasztrófavédők meg se nyitották azt az e-mailt, amit az ügyeletes meteorológus küldött. Végül ezt az egyetlen meteorológust büntették meg, fegyelmit kapott. 

Kapcsolódó írásaink

Jövő szombatra halasztják a tűzijátékot

ĀAz augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs döntött: ma nem lenne biztonságos a megtartása – Elmarad a Szent Jobb-körmenet is