Belföld

Orbán Balázs: Az ukrajnai háború miatt komoly krízis formálódik a világban

Az ukrajnai háború által okozott válságról írt pénteki Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs a Foreign Affairs egyik cikke kapcsán.

Orbán Balázs: Az ukrajnai háború miatt komoly krízis formálódik a világban
Orbán Balázs: A háború és a szankciók precedens nélküli kihívást okoznak
Fotó: MH/Török Péter

A miniszterelnök politikai igazgatója bejegyzésében kifejtette: „Minden energiahordozónak megugrott az ára, az orosz szállítások kiesése pedig súlyosan érinti a piacokat. A szektor már a háború előtt is teher alatt volt (például európai termelési problémák, az olaj- és a gázszektorba való befektetések hanyatlása, a covid okozta fennakadás, a zöldpolitika nyomása okán.”

„A neheze viszont még hátravan. A további szankciók csak súlyosbíthatják a krízist, ami már jelenleg is rendkívül összetett. Az európai országok a szén felé fordultak az elmúlt hónapokban, ezért annak az ára is emelkedett, súlyos gondokat okozva az árérzékenyebb Indiában és Pakisztánban; a földgáz drágulása pedig a műtrágya és így az élelmiszerek árát is megemelte” – emelte ki a miniszterelnök politikai tanácsadója.

Orbán Balázs arra is rávilágított, hogy a Foreign Affairs szerzői szerint ezen egymást fokozó veszélyek miatt újra kell gondolni az állami szerepvállalást, ugyanis a magánszektor nem eléggé érdekelt az olyan infrastruktúra-fejlesztésekben, melyek az állam energiabiztonságát szolgálják. Emellett nem eléggé érdekeltek az olyan kibocsátások csökkentésében sem, amelyeknek költségét a teljes közösség viseli. A kibocsátás csökkentését célzó politika egyben az energiabiztonság céljait is teljesítheti, mint például az energiafelhasználás racionalizálása (kisebb olaj- és gázfogyasztás).

Objektum doboz

„A jelenlegi energiaválság megoldásának egyik kulcstényezője tehát a nagyobb állami szerepvállalás, ezt pedig a magyar kormány már korábban is felismerte.”

Orbán Balázs hangsúlyozta: „Hazánk energiabiztonságának megőrzése érdekében: elrendeltük, hogy a cégek növeljék a hazai földgázkitermelést és fokozzák a szénbányászatot, kiviteli tilalmat hirdettünk az energiahordozókra és a tűzifára, kezdeményeztük a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását és a mátrai erőmű újraindítását, és betároltuk az éves lakossági fogyasztás 82%-át.”

A politikus bejegyzése végén kiemelte: „A magyar családok és háztartások megélhetésének biztosítása érdekében pedig továbbra is fenntartjuk a rezsicsökkentést. Nekünk Magyarország biztonsága és a magyar családok védelme a legfontosabb!”

Kapcsolódó írásaink