Belföld

Több pénzhez juthatnak a nyugdíjasok

Hazánk bruttó hazai terméke (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékkal nőtt a második negyedévben. A várakozásokat kétségtelenül felülmúló növekedés nyomán a nyugdíjasok több tízezer forintnyi pluszpénzhez juthatnak idén ősszel.

Több pénzhez juthatnak a nyugdíjasok
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Nem várt módon teljesített a magyar gazdaság – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a várakozásokat felülmúló növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,5 százalékot tett ki. Fontos kiemelni, a bővüléshez leginkább az ipar, s azon belül az élelmiszer- és ital-, továbbá a villamos berendezések gyártása, míg a piaci szolgáltatások közül pedig döntően a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás és a raktározás adott hozzá sokat. A növekedést „mindössze” a mezőgazdaság – nem csekély részben az aszály miatti – brutális visszaesése hátráltatta.

A Pénzcentrum szerint ha kitartana – az eddigi 7,3 százalékos – növekedés, akkor a kormánynak nyugdíjprémiumot kellene fizetnie. Az időseknek járó novemberi juttatást a következőképp kalkulálták ki: összeszorozták a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj negyedét (de maximum húszezer forintot). Így az idei prémium maximum hetvenhatezer forint lehetne.

Általános szakértői vélemény, hogy a magyar gazdaság a következő negyedévben kissé rosszabbul fog teljesíteni – ám az elemzők ennek ellenére az 5,5-6 százalék körüli GDP-javulást sem tartják kizártnak. Ha így számolunk, akkor akár ötvenezer forint is lehet a nyugdíjprémium összege.

Kapcsolódó írásaink