Belföld

Táboroztatják a menekült gyermekeket

Az elmúlt hónapokban több mint 1200 Ukrajnából érkezett gyereket táboroztattak eddig karitatív szervezetekkel közösen, szerte Magyarországon. A kicsiket mások mellett a görögkatolikus egyház is patronálja.

Táboroztatják a menekült gyermekeket
Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója (b) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b2) ajándék csokit és könyvet oszt Ukrajnából érkezett menekült gyerekeknek a Fonyódligeti Erzsébet-táborban 2022. augusztus 18-án
Fotó: MTI/Varga György

Nagy öröm, hogy sok-sok nehézség és szomorúság ellenére el tudtak jönni a táborba, ahol olyan élményt igyekeznek csempészni az életükbe, amely tele van szeretettel és barátsággal - szólt beszédében a gyerekekhez és kísérőikhez Soltész Miklós csütörtökön Fonyódligeten. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke jelezte, az elmúlt hetekben itthoni helyszíneken pihentetett gyerekek közül most háromszázan vannak a fonyódligeti táborban.

A kicsik egy-egy hetet tölthetnek el a Balaton partján, miközben sokan a családjukkal már hónapok óta Magyarországon tartózkodnak. S közöttük akadnak olyanok, akik Kijevből érkeztek ide, és utána utaznak is vissza - fogalmazott Soltész Miklós. Aláhúzta, szívből adtuk ezt a hetet, és adott esetben jövő nyáron is szívesen fogadják őket ugyanitt.

Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója köszönetet mondott a kormánynak és az Erzsébet-tábor szervezőinek amiért lehetővé tették a kicsiknek, hogy a szülőföldjükön uralkodó pokolból kilépjenek és életre szóló élményt szerezzenek. A gyerekek Damjan Gaborij görögkatolikus lelkésszel együtt imádkoztak, és minden táborlakó átvehetett egy ukrán nyelvű mesekönyvet.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány azt közölte, hogy az ukrajnai gyerekek fonyódligeti táborozását az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és a Magyarországi Ukrán Görögkatolikus Egyház Alapítvány a Segítő Kezek Ukrajnáért Alapítvány közreműködésével szervezte meg.

Soltész Miklós a helyszínen az MTI-nek arról beszélt, mostanra már meghaladta a 890 ezret a Magyarországra Ukrajnából érkezettek száma. Hozzátette, a határ menti segítségpontokon, valamint a budapesti BOK Sportcsarnokban hat karitatív szervezet és a magyar kormány 420 ezer embernek nyújtott támogatást valamilyen formában.

Kapcsolódó írásaink